Μήνυμα Κερέ (ΕΚΤ) στην Αθήνα: Μην περιμένετε ότι θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα με τις αγορές

«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις» τονίζει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η κατάσταση με τις αγορές δεν θα είναι πιο εύκολη από ό,τι με τους θεσμούς στέλνει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

«Η ευθύνη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών έχει μετατοπιστεί τώρα πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση. Μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς» δηλώνει χαρακτηριστικά στην Καθημερινή.

Ο ίδιος θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος αλλά και οι περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών. «Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να μην προσπαθούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές αποφάσεις των τραπεζών, αλλά αντιθέτως να επικεντρωθούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας τους» σημειώνει ο κ. Κερέ.

Το στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει, ακόμα, ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος ως προς την αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, ιδιαίτερα για ακίνητα εκτός Αττικής.

Συμβουλεύει, επίσης, ότι απαιτείται σύνεση και υπομονή για την αξιολόγηση της πρόσβασης στις αγορές. Στέλνει, μάλιστα, μήνυμα ότι «ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις».

Υπογραμμίζει, δε, ότι «είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της» ενώ τάσσεται υπερ της προληπτικής γραμμής στήριξης από καθαρά χρηματοπιστωτική άποψη.

Σε ειδική ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019, ο κ. Κερέ απαντά ότι «αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και η σύνθεση του προϋπολογισμού να ευνοεί την ανάπτυξη».

loading...