Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Προσοχή στα «απλά» πρώιμα συμπτώματα

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Multiple Sclerosis – MS, ή ΣκΠ, ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) είναι μια νόσος με απρόβλεπτα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση.

Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν κόπωση και μούδιασμα, σε σοβαρές περιπτώσεις η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει παράλυση, απώλεια της όρασης και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣκΠ)
Η ΣκΠ είναι μια προοδευτική αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το σώμα σας υγιές λανθασμένα επιτίθεται σε μέρη του σώματός σας που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία. Το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων καταστρέφεται, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της ΣκΠΠροβλήματα Όρασης
Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι ένα πρόβλημα όρασης, που κλινικά αποκαλείται “οπτική νευρίτιδα”. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των “ζωντανών” χρωμάτων. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε τα προβλήματα όρασης αμέσως, καθώς η εκφύλιση της όρασης μπορεί να είναι αργή. Ο πόνος όταν κοιτάζετε προς τα πάνω ή προς τη μία πλευρά μπορεί, επίσης, να συνοδεύει την απώλεια της όρασης.

Μούδιασμα & Μυρμήγκιασμα/Γαργάλισμα
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη (κέντρο μηνυμάτων του σώματος). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στείλει αντιφατικά μηνύματα σε όλο το σώμα. Μερικές φορές, δεν υπάρχει καν αποστολή σημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα: το μούδιασμα. Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα είναι τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα πιo συνήθη σημεία που εμφανίζονται αυτά είναι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και τα δάχτυλα.

Πόνος & Σπασμοί
Ο χρόνιος πόνος και οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί είναι επίσης συνήθη συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Έρευνα από την National MS Society των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα μισά από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν, είτε “κλινικά σημαντικό πόνο”, είτε χρόνιο πόνο. Η μυϊκή δυσκαμψία ή οι σπασμοί είναι, επίσης, κοινά προβλήματα. Περιλαμβάνουν την δυσκαμψία των μυών ή των αρθρώσεων, καθώς και τις ανεξέλεγκτες, επώδυνες σπασμωδικές κινήσεις των άκρων. Πιο συχνά επηρεάζονται τα πόδια, αλλά ο πόνος στην πλάτη εμφανίζεται πολλές φορές και στην πλάτη.

Κόπωση και αδυναμία
Η “ανεξήγητη” κόπωση και αδυναμία επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η χρόνια κόπωση συμβαίνει όταν τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη αρχίζουν να καταστρέφονται. Συνήθως, η κόπωση εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί για εβδομάδες πριν υπάρξει βελτίωση. Η αδυναμία είναι πιο εμφανής αρχικά στα πόδια.

Προβλήματα ισορροπίας & Ζάλη
Η ζάλη και τα προβλήματα με το συντονισμό και την ισορροπία μπορεί να μειώσουν την κινητικότητα κάποιων ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά αισθάνονται λιποθυμία, ζάλη, ή σαν να “γυρίζει” ο κόσμος γύρω τους (ίλιγγος). Αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται συχνά όταν ένας ασθενής στέκεται όρθιος.

Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και σεξουαλική δυσλειτουργία
Μια δυσλειτουργική κύστη είναι ένα άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε έως και το 80% των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την συχνοουρία, την ισχυρή επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ή την αδυναμία να συγκρατήσει ο ασθενής τα ούρα του. Λιγότερο συχνά, τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, ή απώλεια του ελέγχου του εντέρου. Η σεξουαλική διέγερση μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή ξεκινάει από το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο και προσβάλλεται άμεσα από την ασθένεια.

Γνωστικά προβλήματα
Περίπου τα μισά από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα αναπτύξουν κάποιου είδους προβλήματα με τη γνωστική τους λειτουργία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προβλήματα μνήμης
Μικρότερη διάρκεια προσοχής/εστίασης
Γλωσσικά προβλήματα
Δυσκολία να παραμείνει οργανωμένος
Η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα συναισθηματικής υγείας είναι επίσης πολύ συνήθη.

Συναισθηματική υγεία
Η μείζονα κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι τάσεις της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, καθώς και μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει εξάρσεις με ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο.

loading...

2 thoughts on “Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Προσοχή στα «απλά» πρώιμα συμπτώματα

  1. Ε,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ, ΜΗ ΦΟΒΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  2. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ", ΕΙΜΑΙ ΟΜΩΣ… ΣΙΓΟΥΡΟΤΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ…ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η…"ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ "ΜΑΛΑΚΙΑΣ" ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ" ΜΕ ΤΑ…"ΠΡΟΒΑΤΑ…

    ΚΑΠΟΤΕ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ…"ΜΑΛΑΚΑ", ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ…"ΝΕΥΡΑ" ΤΟΥ ΞΗΛΩΝΕ 5 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΙΠΕ…"ΜΑΛΑΚΑ"…

    ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ "ΜΑΛΑΚΑ" ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ "ΚΛΕΙΣΕΙΣ" ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΡΠΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΘΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΑΝ…"ΧΑΠΑΚΟΜΕΝΟΣ"…

    ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ…"ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ" ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ…"ΑΠΟΨΗ" ΤΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ, ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΤΟ, ΤΟΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, ΔΕΝ ΛΕΩ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ…"ΣΟΒΑΡΗ" ΑΠΟΨΗ. ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ "ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ" ΘΑ…"ΨΗΦΙΣΕΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ…"ΠΑΡΩΝ" ΣΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ…"ΙΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Α.Ε." ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ…ΠΑΠΑ…

    ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ…"ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ…"ΠΟΙΜΝΙΟΝ" ΜΕ ΤΑ…"ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΠΑΠΑ… ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ "ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ" ΤΥΠΟΙ, ΘΑ ΑΛΑΛΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ…"ΠΟΙΜΝΙΑ" ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ…"ΚΟΜΜΑ" ΧΩΡΙΣΤΑ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ…"ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ", ΕΧΕΙ Η…"ΦΙΛΕΥΣΠΝΑΧΝΗ ΕΦΟΡΙΑ", ΕΧΟΥΝ ΟΙ… "ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΕΣ" ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΕΠΙΣΗΜΑ" ΚΑΙ…ΕΓΚΡΙΤΑ ΜΕΣΑ…ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ…"ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ"…

    ΑΠ' ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ, Η "ΕΠΙΣΤΗΜΗ" ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ…"ΠΟΔΙΑ" ΨΗΛΑ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ…"ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ"…

    ΑΠΟ…"ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ" ΟΜΩΣ…"ΘΕΡΑΠΕΙΑ" ΥΠΑΡΧΕΙ……
    1ον ΓΙΝΕΣΑΙ…"ΕΛΛΗΝΑΣ" ΚΑΙ ΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥ
    2ον ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ…"ΚΟΜΜΑΤΑ", ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΧΟΥΝ… ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΕΙ…
    3ον ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ …ΠΡΟΒΑΤΟ…
    4ον ΠΑΥΕΙΣ ΜΑ…"ΜΙΣΕΙΣ" ΚΑΙ "ΦΘΟΝΕΙΣ" ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙΣ…
    5ον ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΟΥ ΝΑ…"ΘΥΜΗΘΕΙΣ" ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ
    "ΕΤΑΞΑΝ" ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΙΤΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΕΙΤΕ…"ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ΕΙΤΕ…"ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ"…
    6ον ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ…"ΦΟΒΟ" ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ…"ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ", ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ, ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ "ΑΥΤΟΙ"…ΕΣΕΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ…
    7ον ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ,…"ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΕΙΣΑΙ "Ε. Σ Υ", Ο "ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ
    ΑΥΤΟΧΘΩΝ ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝ", ΟΛΟΙ ΟΙ…"ΑΛΛΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ…"ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ" ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
    "ΚΑΝΕΝΑ" ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥ…

    …ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ, ΑΝ …"ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ" ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ…"ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ", ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΑ…"ΠΑΝΤΟΣ" ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ…"ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΦΟΒΕΡΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
    "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ "ΜΑΛΑΚΙΑΣ" ΚΑΤΑ…ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ", ΧΩΡΙΣ…ΧΑΠΙΑ ΚΑΙ…ΣΟΡΟΠΙΑ…

    ΕΝΑΣ…"ΕΙΔΙΚΟΣ" ΕΠΙ…ΙΑΤΡΙΚΩΝ…"ΘΕΜΑΤΩΝ"…

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

Comments are closed.