Τι περιελάμβανε το μενού στον Μυστικό Δείπνο


Βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί ήταν πιθανότατα το μενού του Μυστικού Δείπνου, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα πάνω στην παλαιστινιακή κουζίνα κατά τη διάρκεια της εποχής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού όπως το αναφέρουν οι Καθολικοί.


Γιατί το ψωμί στον μειστικό δείπνο ήταν ένυμο όπως αναφέρει και η Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όπως υπήρχε τμήμα του ψωμιού που υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη κα εκλάπη από τους Λατίνους το 1204.(Το μλημα του άρτου αυτού σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία του Αγ.Μάρκου στην Βενετία)

Το φαγητό δεν καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής καθιστής συγκέντρωσης σε ένα ορθογώνιο τραπέζι, όπως φαίνεται σε πολλά θρησκευτικά έργα τέχνης, αλλά με τον Ιησού και τους αποστόλους του ξαπλωμένους σε μαξιλάρια δαπέδου, όπως έκαναν οι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή.

Η μελέτη, από δύο Ιταλούς αρχαιολόγους,επικαλείται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά, αρχαία ρωμαϊκά έργα και αρχαιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.

«Η Βίβλος ασχολείται με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου, αλλά δεν περιγράφει λεπτομερώς τι έφαγε ο Ιησούς και οι δώδεκα Απόστολοι», ανέφερε στο Discovery News, ο αρχαιολόγος Generoso Urciuoli.

Ο Urciuoli, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού, και η συγγραφέας Marta Berogno, αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος στο μουσείο του Τορίνο της Αιγύπτου, θα δημοσιεύουν τα ευρήματά τους τον επόμενο μήνα στο βιβλίο «Gerusalemme: L’Ultima Cena» (Ιερουσαλήμ: ο Μυστικός Δείπνος).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τελευταίο γεύμα του Ιησού, αποτελείτο από: βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί.

5 σχόλια :