Πως η ιερότερη λέξη των αρχαίων έγινε συνώνυμο του διαβόλου

Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών…

Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει, θυμίζει… αναρίθμητες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαιότητα η λέξη Δαίμων (αρσ. και θηλ.) ήταν, ίσως, η πιο ευσεβής λέξη. Παράγεται από το ρ. δαίω (: μοιράζω στον καθένα την τύχη του). Αν και συνυπήρχε με τη λέξη Θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη.

Επίσης, στη λ. Δαίμονα απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου «κατά φύλακα δαίμονα». Απ’ εδώ και η λέξη ευδαιμονία (: ευτυχία, προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του Δαίμονος)

Όμως, στου χρόνου τα γυρίσματα καθιερώνεται η νέα θρησκεία: ο Χριστιανισμός. Η λέξη που δήλωνε τον αγνό θεό των Αρχαίων έπρεπε να αποκτήσει αρνητική σημασία και από συνώνυμο του Θεού γίνεται συνώνυμο του Διαβόλου. Ο καλός άγγελος γίνεται κακό δαιμόνιο.

Οι δαίμονες, πλέον, είναι τα κακά πνεύματα,( … ουαί τοις ηττημένοις… ) ο άγγελος του κακού, ο έκπτωτος άγγελος που έχει ως αρχηγό του τον σατανά (< satana στα εβραϊκά: ο αντίπαλος). Έτσι, δημιουργήθηκαν οι λέξεις: δαιμόνιος, δαιμονισμένος, δαιμονόπληκτος, δαιμονιστής, δαιμονολατρία, πανδαιμόνιο κ. α. Μ΄ αυτή τη σημασία μεταφέρθηκε και στην Εσπερία (Ιταλ: demoniaco, demonomania, pandemonio. Γαλλ.: demon. Αγγλ.:daemon, daimon. Γερμ: Dämon)

Φαίνεται ότι η λέξη δε στέριωσε ούτε και στην Ελληνική πόλη Ευδαίμων, στην Ερυθρά θάλασσα, 1ο αιων. π.Χ. οι Ρωμαίοι θα την μετονομάσουν/μεταφράσουν σε “Arabia Felix”. Σήμερα, είναι το λιμάνι Aden (Υεμένη).

Οι τελευταίες «εστίες αντίστασης» καταγράφονται στη λέξη: ευδαιμονία, όπου ο δαίμων μεταφέρεται με την έννοια του Θεού. Έτσι, για να θυμίζει ότι εκεί που τώρα φτύνουμε εμείς (π.χ. “φτου σου δαιμονισμένε”), κάποιοι είχαν εναποθέσει τη σωτηρία της ψυχής τους.

loading...

4 thoughts on “Πως η ιερότερη λέξη των αρχαίων έγινε συνώνυμο του διαβόλου

  1. Πολύ καλό!
    Πράγματι ο φθοροποιός χρόνος αλλάζει εννοιες και νοήματα.

    Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο ιουδαιοχριστιανισμός, όπως ο "Εωσφόρος"
    που ταυτίζεται με τον Σατανά, το κίτρινο το χρώμα έγινε το χρώμα
    του μίσους γιατί ο Δίας είχε κίτρινα ρούχα, το 666 που είναι
    το σύνολο αριθμών του ονόματος "Ιαπετός" και πολλά αλλά.

  2. Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών.

    Ο Σατανισμός είναι αυτούσιο ιδεολογικό προϊόν του εβραϊσμού. Ανευ του Νεκρονομικού των εβραίων, άνευ της Παλαιάς Διαθήκης, άνευ της Σολωμονικής «Τέχνης», άνευ της σημιτογενούς προελεύσεως δεισιδαιμονίας, άνευ τέλος της εβραϊκής αντιλήψεως της ζωής περί δυϊσμού Καλού-Κακού, διαχωρισμού της Δημιουργίας σε Κτιστό και Ακτιστο Κόσμο, διασπώντας έτσι την φυσική ενότητα, καταλύοντας την αρχαιοελληνική διαπίστωση «Εν το Παν», άνευ της θεοποιήσεως του κακού που ενυπάρχει μόνο σε επίπεδο προαιρέσεως, δηλαδή προθέσεων, άνευ της αποδώσεως στην ύπατη θεϊκή οντότητα «φοβερών ιδιοτήτων» (λ.χ. η εικόνα του απρόσιτου και τιμωρού Γιαχβέ), δεν προάγονται οι συνθήκες εκείνες που «κυοφορούν» τον σατανισμό.

    Οι Ελληνες, κτήτορες του Φωτός και ως φυσικοί του γεννήτορες, άλλωστε Ελλάς σημαίνει Ιερή Γη Φωτός, ουδέποτε θεοποίησαν το κακό, ουδέποτε απέδωσαν πίστη σε νοσηρές και σκοτεινές δοξασίες. Κι όταν ακόμη επήρχετο ψυχική ή νοητική σύγχυση και συ σκότιση, ήταν έργο και καθήκον του Απολλωνείου Φωτός, της Πνευματικής Ακτινοβολίας του Φοίβου Απόλλωνος, να διαλύσει το σκότος, όποιες εκφάνσεις και εάν αυτό προσελάμβανε.

    https://youtu.be/4cGqxWtT-_0
    Codex Gigas: Ιδού η «Βίβλος» του διαβόλου (video)

    Αβρααμισμός, αι αβρααμικαί θρησκείαι, είναι κρυπτοσατανικαί και στηρίζονται εις Διαθήκας ήτοι συμβόλαια με τον διάβολο. Είναι άγγελοι του σκότους (των αποστατικών, σκοτεινών και ανθρωποβόρων δυνάμεων του σύμπαντος) μετεμορφωμένοι εις αγγέλους φωτός προς παγίδευσιν, εξαπάτησιν, δουλοποίησιν και εξόντωσιν του ανθρωπίνου γένους.

    Χωρίς τον διάβολο δεν υπάρχει θεός (sine diabolo nullus dominus)

  3. Η κατασκευη και επιννοηση νεολογισμων με τον βολικο δομικο τροπο της Ελληνικης Γλωσσας κυριως, ειναι το κατ εξοχην διαλεκτικο οπλο των πασης φυσεως Νεοταξιτων αριστερων ακομα και "δεξιων".Ιδιως αυτων των αριστερων της πιο καθαρης εκφρασης της ΝΤΠ αυτης των Μαρξιστων-Διεθνιστων.Το οπλο αυτο συνισταται σε μια αρμαθια πειραγμενων Ελληνικων λεξεων(κυριως) που διαφαινεται οτι παρηχθησαν στα προπαγανδιστικα εργαστηρια του βαθεος παγκοσμιου υπερκρατους της ΝΤΠ.Κυριως και λογω του καταλληλου δομικου στοιχειου, του ετυμου της Ελληνικης γλωσσας.Ειχε ξαναγινει αυτο παλιοτερα οταν ο Χριστιανισμος προσπαθησε και επετυχε να αποδομησει τον Ελληνισμο ουσιαστικα.Τωρα βλεπουμε νεο εργο με την επιθεση της ΝΤΠ κατα των δυτικων δημοκρατικων και ηθικων προταγματων και ιδιως αυτων που ελκουν την καταγωγη παλι απο την Αρχαια Ελλαδα. Μερικες απ αυτες τις συγχρονες λεξεις οπως ομοφοβια,αντισημητισμος,ομοσεξουαλισμος,Ισλαμοφοβια και ολα τα εις -φοβια τα εις -αντι και τα εις -ομου)αλλα και μη Ελληνικες οπως ο ρατσισμος λειτουργουν ακαριαια ως αυτοματα ανακλαστικα και διανοητικοι φρακτες. Μεταφερονται ετσι ακριτα συνειρμοι και καταφορες ενος διανοητικου κοσμου οπου κυριαρχει η προπαγανδα η ετοιμοπαραδοτη σκεψη και τα συνθηματικα ενος κατευθυνομενου μισους κατα των αλλων που εκλαμβανονται παντα ως εχθροι.ΕΙ ΟΥ ΜΕΘ ΗΜΩΝ,ΚΑΘ ΗΜΩΝ!!Λεγανε οι χριστιανοι!Το ιδιο λενε και οι Νεοταξιτες Μαρξιστες σημερα.Ειναι ενας διανοητικος κοσμος που δεν θελει να διαλεχθει,να επικοινωνησει,να συνεννοηθει.Θελει να επικρατησει πασει θυσια και δεν θα σταματησει αν δεν το επιτυχει.Η ελευθερια του λογου (μεγα επιτευμα της παγκοσμιας Ελλαδος) δεν απασχολει τον μισερο αυτον κοσμο οσο δεν εξυπηρετειται απ αυτον.Στην πραγματικοτητα κανενας διαλογος δεν μπορει να επιτευχθει με οχημα μεταλλαγμενες λεξεις και μισερα νοηματα-σφαιρες!!

Comments are closed.