Γαλλία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει και τα πέντε φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες

Η Γαλλία πραγματοποίησε ένα δραστικό βήμα για την προστασία των μελισσών, αποτελώντας την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει και τα πέντε φυτοφάρμακα που οι ερευνητές πιστεύουν ότι σκοτώνουν τα απαραίτητα για τη φύση έντομα-επικονιαστές.

Η κίνηση για την απαγόρευση των πέντε νεονικοτινοειδών έγινε δεκτή με ικανοποίηση από μελισσοκόμους και περιβαλλοντολόγους, αλλά οι αγρότες δημητριακών και ζαχαρότευτλων προειδοποιούν ότι θα ζημιωθεί η προστασία πολύτιμων καλλιεργειών από άλλα επιβλαβή έντομα, σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιβάλλοντας την απαγόρευση, η Γαλλία προχωρά ένα βήμα πέρα ​​από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών, της κλοθειανιδίνης, της ιμιδακλοπρίδης και της θειομεθοξάμης, σε ανοιχτές καλλιέργειες από τις 19 Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία έχει απαγορεύσει αυτά τα τρία φυτοφάρμακα, μαζί με τη θειακλοπρίδη και την ακεταμιπρίδη, όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και σε θερμοκήπια.

Άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αλλάξει ρότα και πλέον τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής απαγόρευσης, λόγω στοιχείων που υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες συμβάλλουν στην «διαταραχή κατάρρευσης αποικιών», ένα μυστηριώδες φαινόμενο που οδηγεί τους πληθυσμούς των μελισσών να καταρρέουν έως και κατά 90% σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλες, λιγότερο πιθανές αιτίες θεωρούνται τα ακάρεα, οι ιοί και οι μύκητες.

Εισαγόμενα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα συνθετικά νεονικοτινοειδή μοιράζονται τη χημική δομή της νικοτίνης και προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων. Προοριζόμενα να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα, πιο επιβλαβή φυτοφάρμακα, είναι πλέον τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στις ανθοφόρες καλλιέργειες, όπως τα οπωροφόρα δέντρα, τα τεύτλα και οι αμπελώνες.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεονικοτινοειδή μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των μελισσών και επηρεάζουν τις ικανότητες μνήμης και προσανατολισμού τους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μέλισσες μπορούν να αναπτύξουν έναν εθισμό στα νεονικοτινοειδή, όπως οι καπνιστές στη νικοτίνη.

loading...