Το φιλμ με τα άγρια επεισόδια για την Μακεδονία που σημάδεψαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ (ΒΙΝΤΕΟ)


Όλοκληρο το φιλμ με τα άγρια επεισόδια για την Μακεδονία που σημάδεψαν την 83η ΔΕΘ.  Πεδίο μάχης για την Μακεδονία σε δημαρχείο Θεσσαλονίκης, πάρκο Ξαρχάκου, Λευκό Πύργο και ΔΕΘ, με εκτεταμένες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας. Τα επεισόδια φούντωσαν περισσότερο κατά την
διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματισμοί και δύσποινια λόγω του σύννεφου χημικών που σκέπασε για ώρα την περιοχή. Την ίδια ώρα η πορεία των σωματείων και των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πολιορκούσε την νότια πύλη της ΔΕΘ. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ μπλόκαρε από κλήσεις πολιτών που ζητούσαν βοήθεια, ασθενοφόρα πηγαινοερχόταν όλη την ώρα ανάμεσα στις συγκρούσεις για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στο πάρκο Ξαρχάκου, ενώ ανθρωποκυνηγητό επικράτησε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ανάμεσα στα δέντρα. Η πολεμική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε και μπροστά στον Λευκό Πύργο, τον χώρο του οποιου είχαν ως ορμητήριο οι διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν άτομα που διασπάστηκαν από την προσυγκέντρωση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους άρχισαν να πετούν αντικείμενα προς το κτήριο του δημαρχείου, ενώ προσπάθησαν να προσεγγίσουν και το Βελλίδειο. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης, ενώ υπήρξαν και μάχες σώμα με σώμα.


5 σχόλια :