5 πράγματα που δεν ξέρεις για την πρωτεΐνη

Με τις πρωτεϊνικές δίαιτες να έχουν γίνει πλέον τάση, το πιο πιθανό είναι ακόμη και μια φορά το μήνα να πηγαίνεις γυμναστήριο, να σε απασχολεί το εν λόγω θρεπτικό συστατικό.

Γι’ αυτό και εμείς σήμερα αποφασίσαμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις σου, αποκαλύπτοντας πέντε πράγματα που πιθανόν δεν ξέρεις για την πρωτεΐνη.

1. Μπορείς να κάνεις υπερκατανάλωση
Όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα; Όχι απαραίτητα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 30 ετών καταναλώνουν περίπου 100 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη για κάποιον που τρώει δίαιτα 2.000 θερμίδων. Αλλά τι συμβαίνει όταν τρώμε παραπάνω πρωτεΐνη από αυτή που χρειαζόμαστε; Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Cassie Bjork, εάν καταναλώνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ίσως αυξάνεις τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης.

2. Το σώμα σου δεν μπορεί να μεταβολίσει μεγάλη ποσότητα
Σύμφωνα με τον διαιτολόγο Jim White, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή μας σε 30γρ. ανά γεύμα. Αν φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή, το σώμα δεν θα μπορέσει να τη μεταβολίσει και θα αποθηκεύσει έτσι την περιττή ως λίπος.

3. Όλοι θα πρέπει να τρώνε την ίδια ποσότητα
Ενώ οι γενικές οδηγίες καλούν για κατανάλωση 56 γρ. για τους άνδρες και 46 για τις γυναίκες σε ημερήσια βάση, καλό θα είναι να λάβεις υπόψιν σου και το βάρος σου. Σύμφωνα με τον White, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας της Αμερικής προτείνει την κατανάλωση 1,2-1,7γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψιν και τη φυσική σου δραστηριότητα.

4. Πρωτεΐνη περιέχει μόνο το κρέας
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες οι τροφές περιέχουν κάποια ποσότητα -μικρή ή μεγάλη- πρωτεΐνης, ακόμη και τα φρούτα! Σπουδαίες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι όμως το τόφου και γενικά τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

5. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι το τέλειο σνακ
Μπορεί να ενθουσιάζεσαι που θα πάρεις 20γρ. πρωτεΐνης τρώγοντας απλά το σνακ σου, το οποίο μάλιστα τυγχάνει να έχει και γεύση σοκολάτας ή καραμέλας, αλλά μάλλον καλά θα κάνεις να ρίξεις και μια ματιά στη λίστα με τα συστατικά για να δεις τι άλλο….θα πάρεις! Η αλήθεια είναι ότι πολλές μπάρες τέτοιου είδους εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σιροπιού γλυκόζης και λιπαρών, που, όπως ξέρεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό ή τους στόχους σου στο γυμναστήριο.

loading...