Ημαθία: H πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης είναι γεγονός

Η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, απλά τον πρώτο καιρό θέλει αρκετό νερό – Η συγκομιδή γίνεται σε τρεις μήνες – Μόλις αλωνιστεί συγκεντρώνεται ο σπόρος απευθείας ενώ το υπόλοιπο του φυτού μένει στο χωράφι για λίπανση
H πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης είναι πλέον γεγονός στην Ημαθία. Η περιοχή, σύμφωνα με μελέτες, ενδείκνυται για την καλλιέργεια κάνναβης, μιας και έχει το καλύτερο μικροκλίμα.

Η πρώτη συγκομιδή έγινε με ειδική αλωνιστική μηχανή και όπως σημειώνει το emvolos, ένα κτήμα 10 στρεμμάτων μαζεύτηκε μόλις σε 48(!) λεπτά.

Ο γεωπόνος της εταιρίας κ. Αντώνης Τσιπιτσούδης, είπε ότι η καλλιέργεια ενδείκνυται για καλλιεργητές καπνού που έχουν το ιδιαίτερο Know How, όπως ο αγρότης Βασίλης Ιωάννου, που είναι ο ιδιοκτήτης του κτήματος.

Η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, απλά τον πρώτο καιρό θέλει αρκετό νερό. Η συγκομιδή γίνεται σε τρεις μήνες. Μόλις αλωνιστεί συγκεντρώνεται ο σπόρος απευθείας ενώ το υπόλοιπο του φυτού μένει στο χωράφι για λίπανση.

Ο σπόρος αποξηραίνεται για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια γίνεται ψυχρή έκθλιψη.

Το λάδι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά Ω3 και Ω6 σε ποσοστό 80% του βάρους του. Το υπόλοιπο των σπόρων και η ψίχα δίνουν αλεύρι για πίτσα, τυρί και πολλές άλλες εφαρμογές. Τα δείγματα των φυτών ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κλωστική κάνναβη έχει επίπεδο της ψυχοτρόπου ουσίας σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%, διαφορετικά από επιτροπή καταστρέφεται.

Ο κ. Διονύσης Σαρμαζανίδης , εκπρόσωπος της εταιρίας Cannatek Greece που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από ένα χρόνο παρέχει τους σπόρους, τον γεωπόνο, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα μηχανήματα συλλογής και την μεταποίηση. Σκοπεύουν μάλιστα να επενδύσουν στην Β.Ελλάδα, 150 εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσουν εργοστάσιο μεταποίησης.

Η στρεμματική παραγωγή είναι από 30-150 κιλά το στρέμμα και η τιμή αγοράς των σπόρων από την εταιρία είναι 220 ευρώ το στρέμμα και για παραγωγή πάνω από 120 κιλά είναι επιπλέον 3 ευρώ.

Πήγη: emvolos

loading...