Η προπαγάνδα στην ψυχαγωγία: Τα επιτραπέζια παιχνίδια των Ναζί

1. Juden Raus! (1936)

Όταν το 1930, ο Γκέμπελς άρχισε την προπαγάνδα για το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, ένα στοιχείο στο οποίο βασίστηκε ήταν ο αντισημιτισμός. Επακόλουθο της ανάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές ήταν οι λεγόμενοι νόμοι της Νυρεμβέργης του 1935, που επέτρεπαν μεταξύ άλλων την άρση της γερμανικής υπηκοότητας από τους Εβραίους.Ο νόμος αυτός ενέπνευσε τη δημιουργία του παιχνιδιού Juden Raus!, στο οποίο οι γερμανικές οικογένειες μπορούσαν να «εκδιώξουν» τους Εβραίους. Εντύπωση προκαλεί πως το παιχνίδι δεν δημιουργήθηκε από τους χιτλερικούς προπαγανδιστές, αλλά από την εταιρεία Gunther & Co, που εκμεταλλεύτηκε τη συνεχή αύξηση του αντισημιτισμού και το διαφήμιζε διαβεβαιώνοντας πως είναι «διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό και ανθεκτικό».
Σκοπός ήταν ο διωγμός των Εβραίων πέρα από τα τείχη της πόλης και η μεταφορά τους στην Παλαιστίνη.


2. Wehrschach (1938)


3. Bomber über England (1940)


4. Fallschirmjäger Spiel (1940)


5. Mit “Prien” gegen England (1941)

Ο Günther Prien, επικεφαλής του υποβρυχίου U-47, έμεινε στην ιστορία των υποθαλάσσιων μαχών από ένα περιστατικό. Στα μέσα Οκτωβρίου του 1939, «εισέβαλε» χωρίς να γίνει αντιληπτός στη βάση του πολεμικού ναυτικού της Αγγλίας στο Scapa Flow και βύθισε το θωρηκτό Royal Oak. Αυτό το ασυνήθιστο εγχείρημα, του χάρισε όχι μόνο τη διάκριση του Σταυρού των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού αλλά και τη φήμη ενός στρατιωτικού celebrity, στην οποία βασίστηκε το επιτραπέζιο παιχνίδι Mit “Prien” gegen England.


6. Adler Luftverteidigungsspiel (1941)

Επίσης, εμφανίστηκε ένα επιτραπέζιο που προωθούσε την πολεμική αεροπορία των Γερμανών, την περίφημη Λούφτβαφφε, και έδινε τη δυνατότητα στους παίκτες να οδηγήσουν μια εκστρατεία βομβαρδισμών και αερομαχιών.


7. Jagd auf Kohlenklau (1944)

Μόλις τέλειωσε η εποχή των γρήγορων κατακτήσεων, το Γ’ Ράιχ άρχισε να αντιλαμβάνεται τα δημοσιονομικά προβλήματα που συνόδευαν τον πόλεμο. Δημιουργήθηκε τότε ένα παιχνίδι, στόχος του οποίου η επιμόρφωση των Γερμανών στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από το συμβολικό κυνήγι του ληστή που κλέβει το κάρβουνο.

Ο παίκτης έπρεπε να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιόνι στο τέλος του ταμπλό. Κάθε τετράγωνο περιείχε την περιγραφή μιας κατάστασης και, ανάλογα με το αν συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων ή αφορούσε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ο παίκτης είτε κέρδιζε πόντους είτε μετακινούταν προς τα πίσω, ως τιμωρία. Το παιχνίδι αυτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές, καθώς στην αγορά κυκλοφόρησαν πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα.

thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/12/blog-post_9502.html#ixzz5OM5ztmL3

loading...