Μαδούρο: Τέλος και η πιο φθηνή βενζίνη στον κόσμο στη Βενεζουέλα

Η τιμή της βενζίνης στην Βενεζουέλα θα πρέπει να αυξηθεί στα επίπεδα της διεθνούς αγοράς, καθώς το κράτος χάνει μεγάλα ποσά λόγω λαθρεμπορίου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Παρά την βαθιά οικονομική κρίση οι κάτοικοι της Βενεζουέλας απολαμβάνουν την πιο φθηνή βενζίνη στον κόσμο, χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις, με το λίτρο να κοστίζει λιγότερο από ένα λεπτό του ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Μαδούρο δήλωσε πως το κράτος χάνει δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των συμμοριών που εξάγουν λαθραία την φθηνή βενζίνη στην γειτονική Κολομβία και σε χώρες της Καραϊβικής Θάλασσας.

Σε διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας ο «τσαβίστα» πρόεδρος υποσχέθηκε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να επιδοτεί την αγορά βενζίνης, αλλά μόνον για πολίτες που διαθέτουν την αποκαλούμενη «κάρτα της πατρίδας», μια ηλεκτρονική ταυτότητα που ήδη χρησιμοποιείται για την παροχή προνοιακής βοήθειας.





Η «κάρτα της πατρίδας» χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή των ψηφισάντων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, εγείροντας ανησυχίες πως το καθεστώς Μαδούρο επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα την παροχή επιδομάτων και επιδοτήσεων με υπακοή στο κράτος.

Αυτό σημαίνει πως κάτοικοι που δεν διαθέτουν την «κάρτα της πατρίδας» θα δυσκολευτούν να αγοράσουν βενζίνη στην χώρα με τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Το 2018 αναμένεται να είναι ένα ακόμα δύσκολο έτος για τους κατοίκους της Βενεζουέλας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 1 εκατομμύριο τοις εκατό, ευτελίζοντας την αξία των μισθών, ενώ το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 18% – τρίτη συναπτή χρονιά διψήφιας μείωσης.

loading...