ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΙΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΑΖΩΤΟΥ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Κύριοι Βουλευτές,

Σε συνέχεια του κατωτέρω στο οποίον ουδεμία σημασία δόθηκε και σίγουρα ούτε και στο παρόν θα δοθεί, ειδικοί παρατηρούν ότι, ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΟΜΒΙΔΑ ΑΖΩΤΟΥ θα είχε αμέσως  σβήσει τη φωτιά στο φλεγόμενο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ευριπίδης Μπίλλης

Συνταξιούχος Καθηγητής ΕΜΠ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Προς υπουργό κύριο Σκουρλέτη,

Με αφορμή τις τραγικές πυρκαγιές στο Νέο Βουτσά και στο Μάτι, θεωρώ καθήκον μου να σας κάνω κοινωνό ορισμένων θεμάτων, που εσείς θα κρίνετε την σημασία τους και αξία τους, τόσον για την Ελλάδα  και διεθνώς.

Πρώτα επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η πληροφόρηση αυτή,  δεν αποσκοπεί πέραν του ανωτέρω αναφερθέντος σκοπού σε οποιουδήποτε είδους προσωπικό όφελος. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι δεν είμαι ειδικός για το θέμα και ότι η πληροφόρηση προέρχεται, όπως αναφέρω κατωτέρω, από ένα πλήρως αξιόπιστο Έλληνα μηχανικό που είχα την τύχη να γνωρίσω.

Τον Ιωάννη Καλαβρυτινό, εξαιρετικό διπλωματούχο Μηχανολόγο Ηλεκτρολόγο του Πολυτεχνείου του Άαχεν και τέως  πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού). Δείτε αναφορά στο τέλος για την εμπειρία του.

Μετά τις πρόσφατες τραγικές πυρκαγιές ο κ. Καλαβρυτινός θυμήθηκε την δοκιμή πειραματικής βόμβας αζώτου για κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατασκεύασε και που δοκιμάστηκε λίαν επιτυχώς το 1977-78.

Παρουσία όπως μου ανέφερε,  του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής και του υπαρχηγού της, του μετέπειτα αρχηγού της ΕΜΑΚ (που είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στους στον τότε σεισμό).  Και που πιθανόν η δοκιμή αυτή να αναφέρεται και στα αρχεία της πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, όπως μου ανέφερε, η ιδέα της βόμβας αζώτου για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών  ανήκε στον φυσικό (που δεν γνωρίζω αν ζει, δεν κατάφερα να βρω στοιχεία του) Στέλιο Δεληκάρη. Που ζήτησε από τον έμπειρο σε κατασκευές πολεμικού υλικού Ιωάννη Καλαβρυτινό να την υλοποιήσει σε πειραματικό στάδιο.

Η ιδέα στηριζόταν  στο ότι το εντός βόμβας ή βομβίδας υγρό άζωτο, εξαερούμενο με την έκρηξη της βόμβας ή βομβίδας, καταλαμβάνει ως αέριο όγκο μεγαλύτερο κατά 750 φορές από την υγρή του μορφή και επικαθήμενο στη φωτιά τη σβήνει.

Η τότε δοκιμή έγινε λίαν επιτυχώς και  παρουσία του τότε αρχηγού και υπαρχηγού της πυροσβεστικής, στην Αυλώνα. Λόγω των διασυνδέσεων του κ. Καλαβρυτινού με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν προχώρησε όμως τότε η εφαρμογή της λόγω μη ανεύρεσης χρηματοδότησης.

Σχετικά και ως μου ανέφερε ο κ. Καλαβρυτινός, για τη ρίψη των βομβίδων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ολμοπολυβόλο.

Εσείς κ. υπουργέ θα αποφασίσετε αν το θέμα αυτό είναι ενδιαφέρον και το πώς θα το χειρισθείτε.

Στη διάθεση σας είναι  σε περίπτωση που τα ζητήσετε, τα στοιχεία του έμπειρου Έλληνα κατασκευαστή και άριστου μηχανικού ιδίως και της πράξης,  Ιωάννη Καλαβρυτινού τέως προέδρου  του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού)

Που ως συνεργάτης στην ΧΡΩΠΕΙ βελτίωσε το οπλοπολυβόλο των 9 χιλιοστών. Και που επίσης  στο Βελεστίνο με  προσωπικό 400 ατόμων ασχολήθηκε για αρκετό χρόνο (μέχρι που κάποια συμφωνία του υπουργού Χαραλαμπόπουλου  ματαίωσε το έργο), στην οικονομικά ωφέλιμη επισκευή στην Ελλάδα 400 αρμάτων μάχης.

Ασχολήθηκε επίσης με την επισκευή του κανονιού  otto melana των τορπιλακάτων και με πολλά άλλα.

Ευριπίδης Μπίλλης

Συνταξιούχος Καθηγητής ΕΜΠ

loading...

2 thoughts on “ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΙΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΑΖΩΤΟΥ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

  1. κύριοι, 300 της βουλής, το διαβάσατε; Αν ναι τι σκέπτεσθαι, για το θέμα Αζώτου;

  2. Αγαπητέ κύριε Μπίλλη
    Ειλικρινά πιστεύετε ότι πρόκειται να κάνει το παραμικρό ο συγκεκριμένος ή οποιοσδήποτε από το ελληνικό κράτος;

Comments are closed.