Η Ρωσία συμφώνησε με το Ισραήλ και εγκαθιστά στρατιωτικά φυλάκια στο Γκολάν!

Οκτώ μεγάλα φυλάκια ελέγχου κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ, θα εγκαταστήσει η… Ρωσία (!) ο  ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Στρατονομίας  Βίκτορ Ζάιτσεφ (όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην Συρία είναι ενταγμένοι στην «Στρατονομία»).

Τα φυλάκια θα χωρίζουν και θα εγγυώνται την ασφάλεια στην περιοχή, τόσο προς την περιοχή του Ισραήλ, από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ή την διείσδυση φιλοϊρανικών στοιχείων, αλλά και προς την περιοχή της Συρίας, δίνοντας εγγύηση στους Σύρους, ότι δεν θα υπάρξει ισραηλινή εκμετάλλευση της δεδομένης στρατιωτικής αδυναμίας της Συρίας να απαντήσει σε μια ισραηλινή προέλαση στο εσωτερικό της.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι (Ισραήλ, Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν) συμφώνησαν σε αυτή την εξέλιξη που αποτελεί φυσικά όχι απλώς επιτυχία της ρωσικής διπλωματίας που αναδεικνύει την Μόσχα από «παίκτη» σε «διαιτητή» στην περιοχή, αλλά σε αλλαγή του συνόλου των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή.

Ηδη, όπως αναφέρουν στο pronews.gr πηγές από την Μόσχα, το πρώτο μόνιμο φυλάκιο έχει ήδη δημιουργηθεί κατασκευαστεί και επανδρωθεί και καλύπτει με τους αισθητήρες του ολόκληρη την περιοχή.

Σε δηλώσεις τους Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «Τα ρωσικά φυλάκια θα αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για τους πολίτες στην επαρχία Κουνέιτρα».

Τα φυλάκια θα δημιουργηθούν κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που ελέγχεται από δυνάμεις του ΟΗΕ και θα αποτελούνται από 50 Ρώσους στρατιώτες το καθένα, ενώ θα υπάρχει μία δύναμη μεγέθους Τάγματος να συνδράμει, αν χρειαστείτα φυλάκια εντός μίας ώρας από ρωσικές βάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η ρωσική αεροπορική δύναμη της Συρίας, επίσης θα καλύπτει τα φυλάκια.

Τα υψώματα του Γκολάν κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και η περιοχή έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ παρά την αντίθετη απόφαση του ΟΗΕ που θεωρεί την προσάρτηση παράνομη.

Τμήμα της περιοχής και η πόλη Κουνέιτρα επιστράφηκαν αργότερα από το Ισραήλ στην Συρία.

loading...