Περί δημοψηφίσματος

​​​​

Με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κυρίου Απόστολου Τζιτζικώστα στην “Καθημερινή της Κυριακής” 15/7/2018  θα ήθελα να καταθέσω τα ακόλουθα σχόλια:

Ο κύριος Περιφερειάρχης, ακολουθώντας  την τακτική όλων σχεδόν των πολιτικών εκπροσώπων της
χώρας μας, δεν παίρνει καθαρή θέση και αντιφάσκει καθόσον από την μία αναγνωρίζει το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει δημοκρατικά επί του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων λέγοντας μάλιστα ότι η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος αποτελεί αίτημα της Αυτοδιοίκησης, και από την άλλη δηλώνει ότι η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και θα καταψηφίσει την συμφωνία όποτε αυτή έλθει στη Βουλή και μάλιστα προτρέπει και στα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

Η αντίφαση και η ασάφεια που δημιουργεί  είναι ακριβώς στο ποίον θεωρεί αρμόδιο να πάρει την απόφαση, τον λαό μέσω  δημοψηφίσματος,  ή τη Βουλή; Η διαφορά είναι μεγάλη διότι ως γνωστό υπάρχει μεγάλη αντίθεση επί του θέματος μεταξύ των πολιτών και των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, οι οποίοι εξ ορισμού της Δημοκρατίας θα έπρεπε να υπηρετούν την λαϊκή θέληση και όχι να επιβάλουν τη δική τους. Εάν όπως διατείνεται, η θέση της ΝΔ είναι “ξεκάθαρη” ας συνεργαστεί και με τα άλλα κόμματα που και αυτά έχουν την ίδια “ξεκάθαρη” άποψη ώστε να μαζέψουν τους 120 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα και να προκηρύξουν άμεσα Δημοψήφισμα. Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν σήμερα 120 βουλευτές που διατείνονται ότι ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, αναγνωρίζουν ότι το κυρίαρχο δικαίωμα ανήκει στο λαό και ότι έχουν “ξεκάθαρη” θέση επί του θέματος;

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι μπορεί να υπάρχουν 147 βουλευτές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχουν οι 120 που θα αντιταχθούν στα ξένα αφεντικά που υπηρετούν  και τα οποία δίνουν τα εύσχημα τους σε όποιο καλό παιδί τύχει κάθε φορά να τους κάνει κάποιο θέλημα όπως τώρα η ένταξη των Σκοπίων στη ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν καταλαβαίνουν τα ηλίθια παλιόπαιδα ότι η αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία, ασχέτως προσδιορισμού, τους δημιουργεί διεθνώς έννομες  αλυτρωτικές βλέψεις στην Ελληνική Μακεδονία, παρά τις ψεύτικές διαβεβαιώσεις των υπερασπιστών της ονομασίας, όπως  η παρούσα κυβέρνηση, η οικογένεια Μητσοτάκη , το κίνημα (παρ)αλλαγής κλπ. Την ίδια θέση είχε πάρει και το ΚΚΕ επί Τίτο όταν η ομπρέλα ένταξης των Σκοπίων ήταν η Σοβιετική ένωση αλλά για κακή τους τύχει άλλαξαν τα πράγματα και τώρα διαμαρτύρονται αναγνωρίζοντας τάχα τα εθνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όταν μία χώρα έχει ένα όνομα μπορεί νομικά να διεκδικεί τμήματα άλλης χώρας που φέρουν αυτό το όνομα. Για τον λόγο αυτό o Μάο τσε Τούν απαίτησε η Εθνικιστική Κίνα να μετονομαστεί σε Ταϊβάν και ο Ντεγκόλ ολόκληρη αυτοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας να μετονομαστεί σε Ηνωμένο Βασίλειο. Εμάς μας εμπαίζουν τα Σκόπια διότι οι σύμμαχοι, αν και θα μπορούσαν να τα εντάξουν με άλλο όνομα, εντούτοις  παραβιάζουν την ιστορία που την γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά θέλουν να μας  έχουν στο χέρι εσαεί. Τόσο πολύ μας αγαπάνε και είναι αλληλέγγυοι.

Το αίτημα μας πρέπει να είναι ένα,  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ αυτό υπαγορεύει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ηλίας Σταμπολιάδης

Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μηχανικός

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ….. ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ​

loading...

1 thought on “Περί δημοψηφίσματος

  1. αρθρογραφε μου συμφωνω για δημοψηφισμα αλλα στην Ελλαδα ζουμε που τελευταιως τα ΟΧΙ γινονται ΝΑΙ.Χαθηκε εντελως η εμπιστοσυνη των ανθρωπων προς τους κυβερνητες.Εκλογομαγειρευματα παντα υπηρχαν,οπως ΤΟ 2000 που στις 12.00 ο εκλογικος χαρτης ηταν γαλαζιος και πανηγυριζαν οι νεοδημοκρατες στη Ρηγιλλης και το πρωι της Δευτερας ξημερωσε με πρωθυπουργο τον Σημιτη.

Comments are closed.