Το 50% των ακινήτων θα αγοράζουν οι τράπεζες από το «σφυρί»

Τα μισά ακίνητα από αυτά που πωλούνται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θέλουν να αγοράζουν οι τράπεζες σε μία τριετία, αναφέρει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Σήμερα κλείνουν πέντε μήνες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και, για την ώρα, το 85% των ακινήτων που «αλλάζουν χέρια» το αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες που τα επισπεύδουν. Ο λόγος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά μια αγορά χωρίς να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ακολουθούν την τακτική αγοράς των περισσότερων ακινήτων με την άτυπη έγκριση του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM).

Το υπόλοιπο 15% των ακινήτων που μεταβιβάζονται με πλειστηριασμό αγοράζονται από μεσίτες και funds, αλλά και ιδιώτες μετά από σύσταση της ίδιας της τράπεζας.

«Φιλική στον χρήστη» θα γίνει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά δύσχρηστη και δύσκολο να αξιοποιηθεί από τους ιδιώτες, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης με τα βασικά χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν έναν αγοραστή, όπως είναι η τιμή εκκίνησης, η τοποθεσία, το είδος και το μέγεθος του ακινήτου κ.α.

Για τον λόγο αυτό, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, οι τράπεζες εξετάζουν την αναβάθμιση της πλατφόρμας, ή τη δημιουργία νέας, η οποία θα είναι εύχρηστη για τους ενδιαφερόμενους. Προς το παρόν πάντως, τα ακίνητα τα αγοράζουν είτε μεσίτες και funds που έχουν έναν «στόλο» ανθρώπων να ψάχνουν μία-μία τις κατασχετήριες εκθέσεις, είτε ιδιώτες που τους παραπέμπουν οι ίδιες οι τράπεζες που γνωρίζουν επακριβώς ποια ακίνητα βγάζουν στο «σφυρί».

Μειωμένη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα

Στο σύνολο των ακινήτων που αναρτώνται στην πλατφόρμα e-auctions, το 40% είναι άκαρποι, κυρίως λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος και όχι τόσο λόγω ανακοπών ή ματαίωσης. Συνήθως πρόκειται για μικρότερα διαμερίσματα, περιορισμένης εμπορικής αξίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αφορά εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε υψηλό τίμημα ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

«Τα βιομηχανικά ακίνητα ή ακίνητα ειδικού σκοπού δεν ρευστοποιούνται εύκολα, ενώ οι κατοικίες και τα γραφεία σε καλά σημεία –ιδίως στην Αθήνα- πωλούνται πολύ ταχύτερα και σε τιμές που έχουν αρχίσει να αυξάνονται», αναφέρει στέλεχος του κλάδου με γνώση των διαδικασιών.

Με μικρότερο discount οι απευθείας πωλήσεις

Μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στη λογιστική αξία και την αξία στην οποία πωλούν οι τράπεζες τα ακίνητα που έχουν «μαζέψει» στον ισολογισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, συστημική τράπεζα πωλεί τα ακίνητά της με discount 12-13%, από 18% που ήταν πριν από έναν χρόνο, μέσω των δικών της καναλιών.

Παράλληλα, οι τράπεζες εξετάζουν πιο δραστικές λύσεις, όπως το «πακετάρισμα» των ακινήτων και την πώλησή τους μαζικά σε funds. Τον δρόμο ανοίγει η Eurobank με ένα χαρτοφυλάκιο 639 ακινήτων, λογιστικής αξίας 22,9 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ανάλογες λύσεις εξετάζει και η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες –ενδεχομένως εντός του 2019.

loading...