Λίστες φοροδιαφυγής: Έψαχναν 40 δισ. και εισέπραξαν μόλις 120 εκατ. ευρώ

Στον κάλαθο των αχρήστων και η «λίστα Λαγκάρντ» – Αλεξιάδης στο ΘΕΜΑ 104,6: Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την αξιοποίηση των λιστών αυτών από το 2010 έως σήμερα

Πλήρης διάψευση των προσδοκιών για έσοδα 40 δισεκατομμυρίων από τις «λίστες της φοροδιαφυγής», τις οποίες είχε κάνει σημαία του ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπόσχεται «κάθαρση» και 13η σύνταξη.

Η αρχή είχε γίνει το 2015 με τα 5 δισ. από τις «λίστες Νικολούδη» -εκ των οποίων τα 3 δισ. υποτίθεται ότι θυα εισπράττονταν άμεσα μέσα στην χρονιά. Παρά τον «πακτωλό στοιχείων» που ο κύριος Νικολούδης έλεγε πως είχε, το δημόσιο δεν εισέπραξε απολύτως τίποτε από αυτά.

Την ίδια εποχή, πριν 3,5 ακριβώς χρόνια, η τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωνε σε συνένετυξη Τύπου ότι «αν με ρωτούσατε πριν τις εκλογές θα σας έλεγα από τα περίπου 75 δισ. ευρώ των μεγαλοφειλετών, εισπράξιμα είναι περίπου τα 30-40 δισ. ευρώ. Τώρα όμως έμαθα ότι εισπράξιμα είναι μόλις 8-9 δισ. ευρώ». Εκείνη την στιγμή δηλαδή η κυρία Βαλαβάνη «διέγραψε» περί τα 20-30 δισ. ευρώ που προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε και την «ρύθμιση των πέντε ημερών», όπου όποιος μεγαλοφειλέτης πρόλαβε και είχε «ζεστό χρήμα», πλήρωσε και γλίτωσε άλλα τόσα. Ποτέ δεν ανακοινώθηκε πόσα χρήματα εισέπραξε και, ταυτόχρονα, πόσες οφειλές και πρόστιμα «έσβησε» τότε η κυβέρνηση.

Χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε και επισήμως ότι η Λίστα Λαγκάρντ «δεν είναι πια αξιοποιήσιμη» γιατί έχει παραγραφεί. Το απέδωσε στην απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση τότε μελών της κυβέρνησης, τα οποία μιλούσαν για «μαύρες» καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους 5 ή και 10 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας όμως, από την εποχή Βαρουφάκη ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει παραγραφεί» και για αυτό έφερναν και άλλη ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε» με μόλις 10%-20% φόρο. Αλλά και τον Νοέμβριο του 2015 ο τότε αναπληρωτής Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης ενημέρωνε την Βουλή ότι «δεν είναι μαύρο χρήμα όλα αυτά τα λεφτά». Έλεγε, με άλλα λόγια, το αυτονόητο, ότι δηλαδή «δεν είναι αδίκημα να έχεις καταθέσεις στο εξωτερικό», όπως είπε και εχθές στην βουλή ο κύριος Πιτσιλής.

Στην πραματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα Λαγκάρντ το δημόσιο εισέπραξε μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά εάν η Λίστα Λαγκάρντ είχε περιπέτειες από προηγούμενες κυβερνήσεις (με «στικάκια», παραγραφές κλπ), δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο με την λίστα Μπόργιανς την οποία παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και το δημόσιο εισέπραξε ως τώρα κάπου 18 εκατ. ευρώ μόλις.

Και από την άλλη μεγάλη λίστα των εμβασμάτων εξωτερικού, είναι ζήτημα εάν το δημόσιο εισέπραξε σε όλα αυτά τα χρόνια έστω και 50 εκατ. ευρώ.Δηλαδή από καταβολής Μνημονίων και μετά τα 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όλο κι όλο το κέρδος για το δημόσιο ήταν κάπου 120 εκατομμύρια ευρώ το πολύ, ενώ κάθε χρόνο επιβάλλονταν -και συνεχίζουν να επιβάλλονται- νέα μέτρα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Αλεξιάδης: Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες μέχρι και σήμερα

Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στον τερματισμό της δυνατότητας αξιοποίησής της, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την αξιοποίηση των λιστών αυτών από το 2010 έως σήμερα. Πρέπει να αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των λιστών», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, «έχουμε κάνει πολλά σαν κυβέρνηση. Δεν λέω ότι έγιναν τέλεια, υπάρχουν ευθύνες, αλλά κάναμε περισσότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

loading...

2 thoughts on “Λίστες φοροδιαφυγής: Έψαχναν 40 δισ. και εισέπραξαν μόλις 120 εκατ. ευρώ

  1. … ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ

  2. ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΓΙΟΣ ΜΟΥ .ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 40% ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 60 % ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ.ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΜΑΣ ΕΨΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΣΕ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 40 % ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΕΝΦΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ .ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΑΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΓΑΜ@ΘΗΤΕ ΑΝΙΚΑΝΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΡΙΓΥΡΙΖΟΥΝ.

Comments are closed.