Translate the article and read it to your Language

Δήμαρχος Τιράνων Σ.Ιντρίζι: Τα χέρια των Ελλήνων γειτόνων» εμπλέκονται στο έγκλημα !


Χθες ο επικεφαλής του Τσάμικου κόμματος  PDIU και δήμαρχος Τιράνων υπεύθυνος επίσης όλων των ενώσεων  των Τσάμηδων  Σπετίμ Ιντρίζι μαζί με τους  πρώην προέδρους  Άλφρεντ Μοϊσίου, Μπουγιάρ Νισάνι,  και τον  επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ricardo Migliori συναντήθηκαν  στην αλβανική πρωτεύουσα υπογραμμίζοντας την  συμβολή τους στο ζήτημα των Τσάμηδων.


«Ο ΟΑΣΕ είναι ένας οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν περίπου 57 χώρες και ιδρύθηκε το 1975. Η μόνη χώρα που δεν είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Ελσίνκι στην Ευρώπη ήταν η Αλβανία. Σήμερα η Αλβανία είναι ενταγμένη στον ΟΑΣΕ.

Υπάρχουν Αλβανοί πολιτικοί που ασκούν ενεργητική δράση στον οργανισμό και μία από αυτούς είναι η Μεσίλα Ντόντα. Ήρθε η στιγμή να ενισχυθεί η Αλβανία στη διεθνή σκηνή. Με τις δυνάμεις μου θα προσπαθήσω να φέρω σε κάθε έδρα του ΟΑΣΕ όλους τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των τσάμηδων.

Το 1963, ο Τζον Κένεντι είπε μπροστά στο τείχος του Βερολίνου: ‘Είμαι Βερολινέζος. Σήμερα μπορώ να πω ότι είμαι Τσάμης.

Από σήμερα είμαι ένας από σας, έτσι μπορείτε να μου κάνετε κριτική και να μου δώσετε σημάδια υπενθύμισης. Καλή τύχη και θα κερδίσουμε!», είπε ο επίτιμος πρόεδρος του ΟΑΣΕ στην εκδήλωση.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο επικεφαλής των Τσάμηδων και δήμαρχος Τιράνων Σ.Ιντρίζι.

«Τα χέρια των Ελλήνων γειτόνων» εμπλέκονται στο έγκλημα, δυστυχώς επεκτάθηκαν και στα Τίρανα σήμερα όπου η σιωπή επικρατεί στην πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης ειδικά όταν  κάθεται  απέναντι από την Ελλάδα  στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα», δήλωσε ο δήμαρχος Σπέντιμ Ιντρίζι.

Ο Αλβανός πρώην πρόεδρος Νισάνι επ΄ευκαιρία αυτών των διαπραγματεύσεων  τόνισε στην ομιλία του ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είναι κυρίως ζήτημα  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά .

«Το Τσάμικο ζήτημα δεν είναι θέμα εκδίκησης , αλλά θέμα δικαιοσύνης, ακεραιότητας και ευημερίας. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα.

Πρόκειται για ένα αλβανικό θέμα και κανείς δεν πρέπει να μας περιπλέξει, κανείς δεν πρέπει να μας εκβιάσει. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ιδιαίτερη τιμή, αυτή τη συγκεκριμένη εβδομάδα για την Τσαμουριά» , δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Nishani.

Από την πλευρά του ο Σπετίμ Ιντρίζι επικεφαλής των Τσάμηδων δήλωσε: «Θέλαμε μαζί αυτή την εβδομάδα να προβάλουμε ένα μεγάλο εμπόδιο στην  λήθη , ξεχνώντας ότι μας σκοτώνει ως έθνος, και ως λαός, με στόχο να θυμηθούμε τι μας ενώνει με μια  ιστορία η οποία  θα μας ακολουθεί  και στο μέλλον.

Πολλοί  άνθρωποι που έχουν υποστεί γενοκτονία  σαν τη δική μας, έχουν καταφέρει να αλλάξουν την ιστορία τους, μετά από δεκάδες χρόνια, χάρη στις καθημερινές προσπάθειες  που έχουν κάνει .

Ζητούσαν καθημερινά δικαιοσύνη για αυτούς και τους συγγενείς τους και στο τέλος έλαβαν αυτό που άξιζαν από την ίδια την ιστορία … τον σεβασμό και την αξιοπρέπειά τους.

Η ιστορία γράφεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για πολλά  έθνη και σε αυτή την εκατονταετηρίδα θα πρέπει να γράψουμε με χρυσά λόγια αντίστασης, όλο τον πόνο και τα δεινά του λαού μας.

Θα πρέπει να γράψουμε την τιμή των Τσάμηδων,  τον  αγώνα τους με τους εισβολείς κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνεργασία με τις συμμαχικές δυνάμεις, που υπάρχουν  στο βιβλίο του Έκτορα Σέικο , έργο που θα εγκαινιάσει την  εβδομάδα των Τσάμηδων .

Όλα  αυτά τα κάνουμε για όλους αυτούς τους Τσάμηδες που γεννήθηκαν στην πιο όμορφη χώρα, αυτής  της Αλβανίας και δυστυχώς τους άφησαν μόνους τους στην τραγωδία τους.

Η σφαγή τους είναι μια ανοιχτή πληγή για μας και μια ντροπή για την γειτονική χώρα (Ελλάδα), διότι  εγκληματίες σαν τον Ζέρβα γεμίζουν  με αγάλματα τις πλατείες ελληνικών πόλεων και τιμούνται  ως ήρωες.

Οι Έλληνες μας πήραν  σπίτια,  εδάφη,  ιδιοκτησία, τις ζωές με μια μαζική δολοφονία και αυτό δεν μπορεί να είναι το πρότυπο ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη είναι μια  οικογένεια πολλών λαών, η οποία  σημαίνει σεβασμό προς τον άλλο, σεβασμό για τη ζωή και την ιδιοκτησία, την τιμή,  την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά τα πρότυπα παραβιάζονται χωρίς συνείδηση από   τους Έλληνες γείτονές μας και είναι «κατοχυρωμένα » με  αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων  που έχουν  κλείσει το στόμα μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής της εβδομάδας όλο και πιο συχνά βιώνω  τι σημαίνει το  μαρτύριο του Σίσυφου  … τι σημαίνει να σηκώνουμε την  βαριά πέτρα της αδικίας, των βασάνων και των διώξεων και να προσπαθούμε κάθε λεπτό να ανεβαίνουμε  στην κορυφή του βουνού και από εκεί να  επιστρέφουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε .

Καταφέραμε την αλβανική πολιτική, να μην μείνει  μόνο στα λόγια, αλλά και να φωνάζει για το θέμα των Τσάμηδων τονίζοντας ότι είναι αλβανικό  θέμα που δεν θα ξεχαστεί .

Εμείς είμαστε απόγονοι  των αήττητων Ηπειρωτών, και δεν  ξεχνάμε  να κρατάμε καθημερινά την  ιστορία μας.

Αγαπητοί φίλοι και καλεσμένοι,

Οφείλω ευγνωμοσύνη προς τον πρώην Πρόεδρο Μοϊσίου, ο οποίος ζήτησε πρώτος επισήμως από τον πρώην πρόεδρο  Στεφανόπουλο  να ξεκινήσουν  διμερείς διαπραγματεύσεις για να βρεθεί νομική λύση για τους Τσάμηδες , μια δήλωση η οποία, στη συνέχεια άλλοι πολιτικοί «ξέχασαν», κατέληξε η ομιλία του Τσάμη αρχηγού που γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος –Αλβανίας και προσπαθεί να κερδίσει από την συμφωνία όσα περισσότερα μπορεί.

Υπενθυμίζουμε άρθρο μας που βασίστηκε σε αλβανικό δημοσίευμα ένα χρόνο πριν με τίτλο (   Εθνικός κίνδυνος: Τι ειπώθηκε μεταξύ Τσίπρα-Νετανιάχου για το θέμα των «Τσάμηδων», την εμπλοκή CIA-Mossad και γιατί ο πρωθυπουργός δεν έδωσε έγκριση για αύξηση των δυνάμεων μας στα σύνορα με Αλβανία) στο οποίο αναφέραμε ότι πολύ σοβαρό θέμα είχε  ενσκήψει με το ζήτημα των Τσάμηδων για  την μυστηριώδη  στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα και με τον αλβανικό τύπο και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί πολύ βαθιά από όλους , διότι υπάρχει όσφρηση για …θέμα παρόμοιο με τα Σκόπια και την ανακήρυξη τους με το όνομα «Μακεδονία» .

Αλβανικά δημοσιεύματα ανέφεραν από τον Ιούνιο του 2017  ότι σύντομα θα ανακηρύσσονταν  αυτόνομο κράτος των Τσάμηδων και για αυτό το θέμα έχει γίνει  κάποιου είδους συμφωνία.

«Στον ελληνικό τύπο στις 22 του Ιουνίου, 2017 δημοσιοποιήθηκαν  οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην κυβερνητική συνεδρίαση υπό την ηγεσία του  Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στις 21 Ιουνίου.

Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν «οι νέες οικονομικές πολιτικές για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αλλά μίλησαν και για άλλα θέματα που δεν ήταν στην ατζέντα της ημέρας, όπως το ζήτημα της ασφάλειας των ελληνο-αλβανικών συνόρων….μετά από πληροφορίες της ελληνικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών η οποία εντόπισε «δραστηριότητα» στην περιοχή και ζήτησε την επάνδρωση των παραμεθόριων φυλακίων μέσω του Υπουργού κ, Καμένου, αναφέρει επακριβώς το αλβανικό δημοσίευμα .

«Μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής συνεδρίασης του  ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος σε δηλώσεις του  είχε απαιτήσει τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα ζητούσε την  διαλεύκανση  των «παιχνιδιών» που παίζει η κυβέρνηση Τσίπρα για το θέμα των Τσάμηδων»…όλα αυτά πριν ένα χρόνο  .

«Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι Ελληνες πολίτες  έχουν το δικαίωμα και πρέπει να ενημερωθούν, και άφησε να εννοηθεί ότι ο Τσίπρας έχει «υπογράψει»  να επιτραπεί η αυτονομία των Τσάμηδων χωρίς πόλεμο από την Ελλάδα», κατέληγε  το αλβανικό δημοσίευμα.

Αν κρίνουμε  λοιπόν από το πώς τα πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα Σκόπια τότε είναι σίγουρο ότι τους περισσότερους Έλληνες έχει λούσει κρύος ιδρώτας για το τι τους αναμένει στην συνέχεια .   

4 σχόλια :