Κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ για τους υδάτινούς πόρους

Το ιρακινό Κοινοβούλιο ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της μείωσης της ροής των ποτάμιων υδάτων που  φθάνουν στη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Η Τουρκία μείωσε την ποσότητα  νερού που ρέει στον ποταμό Τίγρη, καθώς άρχισε να γεμίζει το φράγμα Ιλίσου, και αυτό προκαλεί σοβαρούς κινδύνους στο Ιράκ, αφού έχει καταγραφεί μείωση κατά 50% της ποσότητας των υδάτων.

Αύριο, κατόπιν απόφασης του προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου, Σελίμ Τζουμπούρι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη  συνεδρίαση για να αντιμετωπισθεί το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης  του ποταμού Τίγρη βόρεια της Βαγδάτης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μοσούλης.

Αναφερόμενος στην κρίση της ροής του ποταμού,  ο υπουργός Υδάτινων Πόρων του Ιράκ, Χεσέν Γκενάμπι, δήλωσε ότι «με την Τουρκία υπάρχει μια συμφωνία λόγω εποχής που διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος αποφάσισε να γεμίσει το φράγμα Ιλίσου και εμποδίζει τη ροή προς το Ιράκ. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί τη συμφωνία μας και να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος».

Η μείωση της ροής του ποταμού Τίγρη έγινε εξαιτίας του κλεισίματος του συστήματος  των τουρκικών φραγμάτων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

loading...