Στιγμιότυπο που σοκάρει: Δύο παιδιά έχουν ευλογιά αλλά το ένα μόνο είναι εμβολιασμένο! (βίντεο)


Η σημασία του εμβολιασμού γενικότερα και κατά της ευλογιάς ειδικότερα έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα στη σύγχρονη κοινωνία. Η ευλογιά ως ασθένεια επίσημα εξαλείφθηκε από τη δεκαετία του 1980.


Ωστόσο, το θέμα επανήλθε στο “ιντερνετικό προσκήνιο” όταν αναρτήθηκε στην γνωστή ιστοσελίδα Reddit μια φωτογραφία συγκλονιστική, που δείχνει δύο παιδιά που είχαν εκτεθεί στην ευλογιά.

Κάποιοι υπερασπιστές του -επικίνδυνου για την δημόσια υγεία- αντιεμβολιαστικού κινήματος έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.

Είναι αληθινή τελικά αυτή η φωτογραφία;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αυτή είναι μια γνήσια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester της Αγγλίας. Ο δρ. Warner φωτογράφισε πολλούς ασθενείς με ευλογιά για να μελετήσει την ασθένεια. Το 1906, η Scottish Medical and Surgical Journalυπογράμμισε την σημασία του έργου του δρ. Warner:

“Η ευλογιά, από όλες τις σχετικές εμπύρετες ασθένειες, ταιριάζει καλύτερα στην εικονογράφηση μέσω φωτογραφίας και αυτές οι φωτογραφίες στην φάση όπου η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση αποτελούν καλή τύχη που μπορούμε να τις δούμε. Πρόκειται για το έργο του δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester και δείχνουν πολύ ξεκάθαρα τα διάφορα στάδια και τις ποικιλίες επιπτώσεις της ευλογιάς [...] Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η καταληκτική σειρά φωτογραφιών στις οποίες τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών υπογραμμίζονται με την μέθοδο της εμφάνισης δίπλα-δίπλα ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την ίδια ασθένεια, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει εμβολιασθεί, ενώ το άλλο, όχι. Αυτές οι εικόνες είναι πολύ χρήσιμες σε όσους κάνουν διαλέξεις σχετικά με τον εμβολιασμό”.

1 σχόλιο :