Φόβος για «Ιtalexit» πάνω από τις αγορές


«Έσπασε» το 3% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου – Στο 2,55% εκτινάχθηκε του 2ετούς – Αύξηση 400% στην απόδοση του πορτογαλικού 2ετούς – Στο 4,64% η ελληνική 10ετία – Ρευστοποιήσεις και στις αγορές μετοχών - Βουτιά για το ευρώΜεγάλες αναταράξεις προκαλούν στις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ακόμα και το σενάριο εξόδου της Ιταλίας απ' την Ευρωζώνη επανέρχεται στις συζητήσεις των επενδυτών με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται απ' το πρωί στις μετοχές και – κυρίως – στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου να είναι τεράστια. Μία εξέλιξη που έρχεται στη χειρότερη συγκυρία και για τη χώρα μας που αναζητά τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές ενόψει της λήξης του προγράμματος του ESM τον προσεχή Αύγουστο.

Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία μηνιαία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Sentix, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνει πως ο αριθμός των επενδυτών που περιμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα μέλος της τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα σημαντικά. Συγκεκριμένα ο μηνιαίος δείκτης για τη διάλυση του ευρώ που βασίζεται σε μια έρευνα σε 1.000 θεσμικούς επενδυτές και μικρομετόχους υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από 6,3% τον Απρίλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι αυτή η χώρα θα είναι η Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει «σπάσει» το 3% και κινείται πέριξ του 3,2% από 2,35% που ήταν χθες το πρωί. Η πίεση στα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα είναι ακόμα μεγαλύτερη με την απόδοση των εντόκων γραμματίων 9 μηνών να «εκτοξεύεται» σήμερα κατά 870% σε σχέση με χθες και από το 0,10% να φθάνει στο 1%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει φθάσει το 2,55%.Αντίστοιχα μεγάλη κίνηση και στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ισπανίας. Η απόδοση του 2ετούς πορτογαλικού εκτινάσσεται 365% στο 0,37% και η αντίστοιχη του ισπανικού έχει περάσει σε θετικό πρόσημο με 0,02%

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι ελληνικοί τίτλοι με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται σήμερα στο 4,64% και του 5ετούς στο 3,8%.


Μετοχές

Οι μεγαλύτερες απώλειες στις αγορές μετοχών της Ευρώπης καταγράφονται επίσης στο νότο.

Ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνο υποχωρεί 3,2% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 3,1%. Στη Λισαβόνα ο PSI 20 εμφανίζει απώλειες 2,9% και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης 2,4%.

Την ίδια ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,65%, ο CAC 40 στο Παρίσι 1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 1,4%.

Το ευρώ

Σημαντικές πιέσεις από χθες και στο ευρώ, το οποίο σήμερα υποχωρεί στο επίπεδο του 1,1524 δολ.

ΧΑ: Πτώση άνω του 2%

Ετεροχρονισμένη η πτώση λόγω της ιταλικής «καρμπονάρας», αλλά ιδιαίτερα επίπονες οι απώλειες στην Αθήνα που δείχνουν πόσο ευάλωτη είναι η χρηματιστηριακή αγορά στις εξωτερικές πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει πλέον 2,1 % φθάνοντας τις 739 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha bank χάνει 1,67% στα 1,77 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει 3,62% στα 0,2554 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις και στην μετοχή της Eurobank στα 0,797 ευρώ με απώλειες 2,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :