Τα εθνικά αντανακλαστικά του Κώστα Καραμανλή. Και η… προθέρμανση (για τους αγώνες που έρχονται)


Της Μαρίκας Λυσιάνθη ..
Η διαχρονική αντοχή του αποτυπώματος ενός πολιτικού ηγέτη, επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από δυο συμπληρωματικές παραμέτρους.

Το αισθητήριο-αντανακλαστικά του, και το πώς εισπράττει την περπατησιά του η κοινωνία.

Με τον Κώστα Καραμανλή, αμφότερες οι παραμέτροι επιβεβαιώνονται στην πράξη, όπως έδειξε η επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στη Θράκη, με παρουσία στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Ελλάδας… εκτός Μνημονίων, και επίσης ο τελευταίος που δεν δίχασε τους Έλληνες με την πολιτική ρητορική του και το ηθικό πλαίσιο συμπεριφοράς του, έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια τις διακριτικές και στοχευεμένες περιοδείες ανά τη χώρα, που του επιτρέπουν να πιάσει κλίμα στην κοινωνία, και να διαπιστώσει προς τα πού κινούνται τα κοινωνικά ρεύματα που κινητροδοτούν την πρόοδο και την αλλαγή.

Επιλέγοντας να επισκεφτεί τη Θράκη, στη σκιά της… φουρτουνιασμένης σχέσης με την Τουρκία, και του περιστατικού με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι διατηρεί χωρίς… γρατζουνιές, εθνικά αντακλαστικά προχωρημένης αποτελεσματικότητας.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, ο επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που κατάφερε να εκφράσει στην κάλπη μια τόσο μεγάλη και πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, όπως το 2004 και το 2007, σε σχέση με τις συρρικνωμένες εκλογικές νίκες του Γιώργου Παπανδέου, του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, που ακολούθησαν από το 2009 μέχρι και σήμερα. Δηλαδή, στα χρόνια της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων.

Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στα ακριτικά σύνορα, έστειλε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Στο εσωτερικό της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών, απ΄ τη μια, και στον… ασταθή Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη.

Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο, έδειξε να κάνει και κάτι άλλο: Προθέρμανση… για τους αγώνες που έρχονται, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όταν θα χρειαστεί να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα, να αφήσει πίσω της την κρίση, να υπερβεί την παρακμή, και να διεκδικήσει την επί της ουσίας ανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησής της.

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε έτσι… πρόβα για την ενίσχυση της πολιτικής μάχης της Κεντροδεξιάς στην περιοχή της Θράκης, εκεί όπου, εκτός του Αναστάσιου Δημοσχάκη, η ιστορική παράταξη την οποία ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, μέσω των άλλων νομών.

Και αυτό, ήταν το… ορεκτικό.

5 σχόλια :