Χαμενεΐ για αποχώρηση ΗΠΑ από πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: «Εκανες λάθος, Τραμπ»

«Εκανες λάθος, Τραμπ», δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνήφθη το 2015.

Μεταξύ άλλων, ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης χαρακτηρίσε τα χθεσινά σχόλια του Αμερικανού προέδρου ως «ανόητα και επιφανειακά», ενώ υπογράμισε πως ο Τραμπ είπε περισσότερα από δέκα ψέματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Είπε πάνω από 10 ψέμματα στην ομιλία του, Απείλησε το καθεστώς και τους πολίτες (του Ιράν), λέγοντας ότι έκαναν αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας λέω εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει στηρίξει την πυρηνική συμφωνία και έχει επικρίνει δημοσίως αρκετές φορές τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας.

«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», πρόσθεσε ο θρησκευτικός ηγέτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ανακοίνωση την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφγωνία μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Παράλληλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.

Πηγή: REUTERS

loading...