Το έγκλημα απέναντι στους καρκινοπαθείς στηρίχτηκε στην αδιαφορία

Τις τελευταίες ημέρες με οργή, αγανάκτηση και αποτροπιασμό οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και όχι μόνο, παρακολουθούμε το έγκλημα – γιατί περί αυτού πρόκειται- που απασχολεί την κοινή γνώμη, αυτό της εμπορίας του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας. Παρακολουθούμε σε κατάσταση σοκ, σαστισμένοι με την ωμότητα, απανθρωπιά και πώρωση για χρήμα, αυτών που έχουν ορκισθεί να προστατεύουν το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία, και των συνεργατών τους, όλων αυτών που έβλεπαν στα μάτια την αγωνία των ασθενών και παρά ταύτα τους χορηγούσαν λιγότερη δόση!

Είναι μεγάλο το σοκ, γιατί μας έρχονται στο νου οι αγωνιώδεις εκκλήσεις τόσο από πλευράς Συλλόγων καρκινοπαθών, όσο και προϊσταμένων του τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου για την εξεύρεση σκευασμάτων, προκειμένου να μην ακυρωθούν χημειοθεραπείες ασθενών, πολλοί από τους οποίους είχαν ταξιδέψει από μακριά για να τις κάνουν! Και οι εθελοντές μας, παράλληλα, συναισθανόμενοι αυτά που βιώνουν οι ασθενείς, με συγκίνηση και αγωνία, παραμερίζοντας κάθε προσωπική τους υπόθεση, έτρεχαν να τα αναζητήσουν, να τα τακτοποιήσουν , να τα καταγράψουν και να τα μεταφέρουν οι ίδιοι άμεσα στο Νοσοκομείο. Επιπλέον γίνονταν εκκλήσεις σε υποστηρικτές του ιατρείου μας στην Ευρώπη, για να βρεθούν κάποια σκευάσματα, και να μην μείνει ασθενής χωρίς αγωγή.

Μία δομή καθαρά εθελοντική, το ΜΚΙΕ, χωρίς καμία χρηματοδότηση, με μοναδικές αρχές την προσφορά στον πάσχοντα και την αλληλεγγύη, μαζί με όλες τις άλλες δράσεις στήριξης προς τόσους και τόσους ασθενείς που το επισκέπτονται, προς τόσους και τόσους φορείς και ιδρύματα που ζητούν την συνδρομή του, και τους την παρέχει, κατάφερε το 2016 να προσφέρει στις εκκλήσεις για χημειοθεραπείες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, δέκα φορές, φάρμακα αξίας 217.685,71€ και το 2017, τρείς φορές, φάρμακα αξίας 64.318 ,12€.

Πιστεύαμε ότι οι συνεχιζόμενες μειώσεις στους προϋπολογισμούς και οι αυξημένες ανάγκες κάλυψης των ανασφάλιστων ασθενών ήταν το μόνο βασικό πρόβλημα. Και αυτό εισπράτταμε και στις ερωτήσεις μας προς το προσωπικό του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Όμως δεν μέναμε μόνο σε αυτό. Το ΜΚΙΕ ύψωνε φωνή διαμαρτυρίας, δημοσιοποιούσε την κατάσταση, έδινε συνεντεύξεις, έβγαζε δελτία τύπου σχετικά με αυτές τις ελλείψεις και την αποστολή φαρμάκων για να γίνουν οι χημειοθεραπείες.

Διαβάστε εδώ τα σχετικά Δελτία Τύπου μας του 2016 και 2017:

– «Στέρεψαν οι προϋπολογισμοί – σε αναμονή οι καρκινοπαθείς»
http://www.mkiellinikou.org/blog/2017/10/26/karkinopatheis-2/

– «Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ»
http://www.mkiellinikou.org/blog/2016/04/07/laiko/

Και εδώ η αγανάκτησή μας για την αδιαφορία είναι ακόμη μεγαλύτερη! Γιατί κανείς από τους αρμόδιους δεν συγκινήθηκε, από αυτές τις καταγγελίες για τις ελλείψεις, από τον πόνο και την αγωνία των καρκινοπαθών; Γιατί δεν έγινε νωρίτερα έλεγχος και γιατί δεν φρόντιζαν για την διαμόρφωση ενός συστήματος καταγραφής και ελέγχου, αφού εισέπρατταν την οργή για αυτές τις ελλείψεις και όχι μόνο από το ΜΚΙΕ φυσικά; Η ολιγωρία αυτή και η αδιαφορία επέτρεψε σε όλους αυτούς να κερδοσκοπούν απέναντι στην ζωή και την υγεία των πολιτών και παράλληλα είχε σαν αποτέλεσμα την αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ, όταν την ίδια στιγμή γίνονται συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων.

Είναι μία ακόμη εγκληματική πράξη αυτό που συνέβη.

Είναι έγκλημα, γιατί άνθρωποι που πίστευαν ότι κάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία, που προσπαθούσαν να κρατηθούν από αυτό, να παλέψουν, αφού τα πράγματα δεν πήγαν για αυτούς αίσια, καλούνται τώρα μαζί με τα σωματικά προβλήματα να διαχειριστούν και τα ψυχολογικά, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα της εγκατάλειψης, της απογοήτευσης και της αμφιβολίας ότι δεν πήραν την σωστή αγωγή.

Μας εξοργίζει το γεγονός. Κάνουμε έκκληση προς το Λαϊκό να σκύψει σε αυτούς τους ασθενείς, να τους στηρίξει με κάθε τρόπο, και να προβεί σε καταγγελία και αποκαλύψεις προς κάθε κατεύθυνση. Έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό. Έχει όλα τα στοιχεία και θα είναι μία ακόμη εγκληματική ενέργεια εάν δεν γίνει.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email [email protected]

loading...