Γερμανία: Ανησυχία για τα υποβρύχια στην Τουρκία


Να μην παραδοθούν στην Τουρκία τα έξι γερμανικά υποβρύχια τελευταίας γενιάς, τα οποία κατασκευάστηκαν από τον όμιλο Thyssesn Krupp σε σύμπραξη με τουρκική εταιρεία, ζητεί από την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ το κόμμα της Αριστεράς Die Linke.

Με δηλώσεις της στο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σεβίμ Νταγκντελέν, προειδοποίησε ότι «η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου». Το συνοδευτικό ρεπορτάζ του ARD αναφερόταν, επίσης, στον εμβολισμό περιπολικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, τον περασμένο Φεβρουάριο και στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γύρω από τα Ιμια.

Η Γερμανίδα πολιτικός εξέφρασε την έκπληξή της για την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί το Βερολίνο αναφορικά με τον εξοπλισμό της Τουρκίας. Στις αρχές του 2018, μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, η Γερμανία αποφάσισε να «παγώσει» την εκτέλεση συμβάσεων για την αναβάθμιση τεθωρακισμένων τύπου Leopard που παραδίδονται στην Τουρκία, ύστερα από την αποκάλυψη ότι παρόμοια τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνταν εναντίον των Κούρδων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στο θέμα των υποβρυχίων.

Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως, το 2009, για την παραγωγή έξι υποβρυχίων της κλάσης 214, για λογαριασμό της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κάποια ανησυχία στην Ελλάδα, η οποία ήδη διαθέτει τέτοιου είδους καταδιωκτικά υποβρύχια (όπως το «Παπανικολής»), γεγονός που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τακτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έναντι του τουρκικού.

Στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε με οξύτητα σε πρόσφατο μανιφέστο Γάλλων διανοουμένων και πολιτικών, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Parisien και υποστήριζε ότι συγκεκριμένοι στίχοι του Κορανίου ενθαρρύνουν τη βία και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία. «Ε, εσείς στη Δύση! Συνεχίζετε να επιτίθεσθε στο ιερό μας Βιβλίο. Εμείς δεν θα επιτεθούμε στα δικά σας ιερά βιβλία, αλλά θα ανατρέψουμε εσάς τους ίδιους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Το επίμαχο μανιφέστο δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου και υπογραφόταν από προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ και άλλοι.

Οπως αποκάλυψε χθες ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βοσνία, Χαλντούν Κοτς, ο Ερντογάν θα μιλήσει στις 20 Μαΐου σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση ομοεθνών του στο Σεράγεβο, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα του, στις 24 Ιουνίου. Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία έχουν απαγορεύσει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων στις χώρες τους. Η συγκέντρωση στο Σεράγεβο είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετές ημέρες. Μη κυβερνητική οργάνωση της τουρκικής ομογένειας γνωστοποίησε χθες ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σε ανακαινισμένο ολυμπιακό στάδιο, χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων, αναμένεται δε να πάρουν μέρος σε αυτήν Τούρκοι από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

2 σχόλια :