Κόβονται οι συντάξεις,αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί θα εφαρμοστούν «αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ όσους καλλιεργούσαν ελπίδες

Κλείνει η αξιολόγηση, στις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για τα 78 από τα 88 προαπαιτούμενα – Στις καλένδες οι μόνιμοι διευθυντές στο Δημόσιο με τις επιφυλάξεις για κομματικές επιλογές να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα

Μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση έβγαλε η χθεσινή διαπραγμάτευση Τσακαλώτου – Θεσμών στο Hilton καθώς από τη μία πλευρά όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε τεχνική συμφωνία το Σάββατο (Staff Level Agreement) αλλά από την άλλη δεν αποφεύγεται η περικοπή των συντάξεων από την 1.1. 2019.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι “τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν” προσθέτοντας ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει από την αρχή του 2019 και ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί και αυτό το 2019 αλλά οι αλλαγές θα εφαρμοστούν έτσι όπως έχουν ψηφιστεί, δηλαδή από το 2020.

Η αποκάλυψη αυτή κλείνει το κεφάλαιο των (απόλυτα υπαρκτών) σεναρίων για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 όπως ζητούσε για κάποιο διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά από την άλλη πλευρά παγιώνει τη μείωση των συντάξεων χωρίς αναβολές κάτι που ήθελε να αποφύγει κυβέρνηση.

Επιπλέον, η ξερή αυτή επιβεβαίωση της περικοπής των συντάξεων από επίσημα χείλη του υπουργείου Οικονομικών αδειάζει τους βουλευτές και τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους ελπίδες τις τελευταίες εβδομάδες στους συνταξιούχους. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν στέλνει στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα που δείχνουν την προσωπική διαφορά (δηλαδή τις περικοπές) και κατηγορείται ότι δεν το κάνει ώστε να μην πληροφορηθούν αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί και τελικά απ’ ότι φαίνεται θα εφαρμοστούν.

Κατά τα άλλα το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να δώσει ένα πανηγυρικό στις εξελίξεις τονίζοντας τα θετικά όπως η προβλεπόμενη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα τη φετινή χρονιά που θα δώσει ίσως τη δυνατότητα διανομής νέου κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους.

Το πολυνομοσχέδιο

Έτσι όπως κινούνται τα πράγματα και με τις δύο πλευρές να γράφουν και να σβήνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στην τεχνική συμφωνία το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα, οι θεσμοί να αποχωρήσουν, και μετά από λίγες ημέρες να επικυρωθεί και τυπικά το Staff Level Agreement πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Κατά τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ως τις 15 Ιουνίου θα κατατεθεί στην Βουλή πολυνομοσχέδιο που θα κλείνει οριστικά τουλάχιστον 78 από το 88 προαπαιτούμενα της τετάρτης αξιολόγησης. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από τους θεσμούς να ολοκληρωθούν όλα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για να υπάρχει πιθανότητα μιας συνολικής συμφωνίας και με το ΔΝΤ για το χρέος. Βεβαίως το Ταμείο πιέζει για συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου αλλά η πραγματικότητα στο παρασκήνιο είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα μικρό περιθώριο αν φανεί ότι συγκλίνουν ΔΝΤ και Γερμανία στη φόρμουλα συμβιβασμού για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά αν το ΔΝΤ δεν βάλει την υπογραφή του σε μία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα βγάζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο πολλοί φοβούνται ότι η καθαρή έξοδος θα γίνει ξαφνικά πολύ δύσκολη καθώς οι αγορές θα βλέπουν με δυσπιστία την Ελλάδα και ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL) κάτι που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει κυβέρνηση καθώς προϋποθέτει την υπογραφή μνημονίου.

Οι γραμματείς και “οι φίλοι των Υπουργών”…

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ένα από τα 10 προαπαιτούμενα που αφέθηκαν στην άκρη είναι και ο ορισμός των μόνιμων γραμματέων στο Δημόσιο. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτό συνέβη λόγω των τεχνικών δυσκολιών ή αν υπάρχει πολιτική δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση για το κατά πόσον οι επιλογές θα είναι αξιοκρατικές και οι τοποθετήσεις δεν θα γίνουν με κομματικά κριτήρια. Υπόνοιες για την πιθανότητα κομματικών διορισμών αιωρούνται στην ατμόσφαιρα εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες, μετά την ενημέρωση που έκανε στέλεχος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Το εν λόγω στέλεχος είχε αναφέρει για το θέμα ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα γίνει σωστά.

Η διατύπωσή του ως προς τη διαδικασία επιλογής των μόνιμων γραμματέων -βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο- ήταν η εξής: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), είτε ακολουθείς τους κανόνες μόνο στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού».

Η παράταση του νόμου Κατσέλη

Στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή ανοιχτά παραμένουν τα εξής ζητήματα:

-Η συζήτηση για παράταση του νόμου Κατσέλη, αν και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή του πως “θα την πάρουμε”.

-Το θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για όσους ζητούν υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή πώς και κατά πόσο θα αίρεται για να ελεγχθούν και να αποκλειστούν τυχόν συστηματικοί κακοπληρωτές που έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

-Τα εργασιακά, που θα συζητηθούν σήμερα.

-Οι φοροαπαλλαγές που ζητάνε τα funds για να προβούν σε πωλήσεις δανείων. Την Πέμπτη δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα.

loading...

1 thought on “Κόβονται οι συντάξεις,αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί θα εφαρμοστούν «αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ όσους καλλιεργούσαν ελπίδες

  1. ΣΥΡΙΖΑ…….ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΛΟΦΩΝΩΝ

Comments are closed.