Θεσσαλονίκη: «Βουλιάζει» από αλλοδαπούς η συμπρωτεύουσα – Στο «κόκκινο» οι δομές φιλοξενίας (φωτό)

Ασφυκτικά γεμάτες είναι τις τελευταίες ημέρες οι δομές προσφύγων σε Διαβατά και Λαγκαδίκια στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με αυτοψία που πραγματοποίησε η ThessNews.Το σχέδιο της κυβέρνησης, αναβάθμισε τις δύο δομές σε κέντρα υποδοχής του προσφυγικού κύματος του Έβρου. Αποτέλεσμα είναι στα Διαβατά να τοποθετηθούν πάνω στο χώμα σκηνές, στις οποίες μένει διπλάσιος αριθμός από τη χωρητικότητά τους. Αντίστοιχα, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, πρόσφυγες κοιμούνται σε κουβέρτες ο ένας πάνω στον άλλον, σε σκηνές και μικρά κτίρια.

Οι νέες προσφυγικές ροές από τον Έβρο δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη να δεχθεί το νέο κύμα. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα σύνορα το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί και οι δομές φιλοξενίας είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, μόνο τον Απρίλιο του 2018, περισσότερα από 2900 άτομα πέρασαν τον Έβρο. Αναμένεται οι προσφυγικές ροές να αυξηθούν όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και πέφτει η στάθμη του νερού, με όλο και περισσότερους να τολμούν την είσοδο στη χώρα μας.

Στα κέντρα φιλοξενίας Διαβατών και Λαγκαδικίων, οι εικόνες θυμίζουν την κατάσταση 2 χρόνια πριν, όταν άδειασε το άτυπο camp της Ειδομένης και περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, σε σκηνές ή αποθήκες.

Τα camp των Διαβατών και των Λαγκαδικίων λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής των προσφύγων και μετέπειτα οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε άλλα κέντρα και δομές.

Σε σκηνές στο camp Διαβατών

Αυτή τη στιγμή στο camp των Διαβατών έχουν στηθεί περισσότερες από 60 σκηνές στον αύλειο χώρο της δομής. Κατά μήκος του φράχτη, όπου υπάρχουν δέντρα, διαμένουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες τις τελευταίες δέκα μέρες, οι οποίοι έχουν έρθει στην πλειονότητά τους από το Αφρίν. Σε σκηνές χωρητικότητας 3 ατόμων μένουν έως και 5 άτομα, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία.

«Ξεκινήσαμε πριν από έναν μήνα από το Αφρίν και τις τελευταίες 10 μέρες ήρθαμε Θεσσαλονίκη. Περάσαμε τα σύνορα από το ποτάμι, το νερό ήταν ως τη μέση. Ήμασταν 3 οικογένειες, 13 άτομα μαζί με μικρά παιδιά. Πληρώσαμε στους διακινητές από 1500 ευρώ ο καθένας. Μένουμε στις σκηνές μέχρι και 5 άτομα μαζί. Είναι πολύ δύσκολα», περιγράφει η Ντελάλ από το camp των Διαβατών, κρατώντας στην αγκαλιά της το 6 μηνών μωρό της.

Δεν χωρούν στα Λαγκαδίκια

Στο κέντρο υποδοχής Λαγκαδικίων η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Το πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου μετά την επισκευή των παλιών κτιρίων και την τοποθέτηση κοντέινερ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 400 άτομα.

Μετά τις τελευταίες αφίξεις, οι πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοι, διαμένουν σε κτίριο περίπου 50 τμ, πάνω από 50-60 άτομα όλοι μαζί, γυναίκες, άντρες και παιδιά. Κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες και όσοι δεν χωρούν παραμένουν σε σκηνές.

«Είμαστε εδώ 10 μέρες. Είμαι έγκυος και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κοιμόμαστε στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες και ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ασύλου. Δεν γίνεται να μένουμε σε έναν τόσο μικρό χώρο όλοι μαζί», περιγράφει η Ναζίρ από το camp των Λαγκαδικίων.

Δύσκολη η θωράκιση του Έβρου

Από την άλλη πλευρά, είναι έντονη η ανησυχία στην περιοχή του Έβρου. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, επισημαίνει ότι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων δεν θα λύσει το πρόβλημα αν δεν ενισχυθεί το τμήμα ασύλου.

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι πάρα πολύ όσοι έχουν καταφτάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ειδικά από τις υποσαχάριες χώρες. Όλοι αυτοί θα βρουν διέξοδο στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να είμαστε ξέφραγο αμπέλι, ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες. Η θωράκιση του Έβρου είναι δύσκολη στο ποτάμι, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα πρέπει να υπάρχει μια φυσιολογική ροή σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει η χώρα για να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο δήμαρχος μιώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έβρος είναι ελκυστικό πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς το κόστος είναι μικρό σε σχέση με την μετακίνηση προς τα νησιά, ενώ ο Έβρος εξαιρείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Πηγή: ThessNews.gr

loading...

1 thought on “Θεσσαλονίκη: «Βουλιάζει» από αλλοδαπούς η συμπρωτεύουσα – Στο «κόκκινο» οι δομές φιλοξενίας (φωτό)

  1. Ε ΕΝΤΑΞΕΙ 12 ΑΤΟΜΑ ΕΝΕΓΡΑΨΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΑΛΛΟΥΝΟΥ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΕ 300 ΕΥΡΩ ΠΡΟΧΘΕΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΩΤΑΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ Α.Τ.Μ ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΚΑΤΩ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ 78 ΧΡΟΝΩΝ ΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΗΓΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΜΝΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ 15 ΕΥΡΩ ΤΑΞΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ 15 ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΥΝ 100 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΝΗΣΗ!! Ε ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΑΜΑ ΔΩΣΩ 15 ΚΑΙ 15 ΕΙΝΑΙ 30 ΕΥΡΩ ΤΑΞΙ ΚΑΙ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΝ ΜΥΝΗΣΗ 30 ΚΑΙ 100 = 130. ΣΥΝ 300 ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝΕ 430 ΔΕΝ Γ@ΜΙΟΥΝΤΑΙ ΛΕΩ ΕΓΩ ΕΙΠΕ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΣ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΚΙ'ΕΓΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ? ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΑΦΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ. ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣΗ ΑΥΓΗΣ. ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΑΛΛΟ ΓΚΡΟΥΠΑΚΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΛΛΟΥΣ 8 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΛΗΣΤΕΥΘΕΙΣ Η ΚΛΑΣΜΕΝΤΕΝ ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΛΥΤΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΜΣΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
    ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ 18-20% ΤΩΝ ΠΕΝΙΧΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΒΑΛΩ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΟΥ ΖΟΡΠΙΔΗ=ΤΟΥΡΣ ΚΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Comments are closed.