ΗΠΑ-Ιράν «ανακατεύουν» την αγορά πετρελαίου

Νέα δεδομένα δημιουργεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία

Το πετρέλαιο βρέθηκε στο επίκεντρο, αφού το Ιράν είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και η τιμή του χθες δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου άρχισε με ταχύ ρυθμό να μαζεύει μεγάλο μέρος από τις απώλειές του.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Παγκαλιά
Νέα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου δημιουργούνται μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κάνει πραγματικότητα τις απειλές που τόσο καιρό διαλαλούσε, αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που βρίσκεται σε ισχύ από το 2015 και επαναφέροντας κυρώσεις στην ασιατική χώρα, ένα μέτρο που είχε πλήξει το χαλιφάτο της Μέσης Ανατολής και κυρίως το πετρέλαιο που συνεισφέρει περισσότερο από το 60% στο ΑΕΠ του.
Το πετρέλαιο βρέθηκε στο επίκεντρο, αφού το Ιράν είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και η τιμή του χθες δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου άρχισε με ταχύ ρυθμό να μαζεύει μεγάλο μέρος από τις απώλειές του.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας η έντονη φημολογία ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία και πιθανόν να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και έντονες αναταράξεις στις αγορές και κυρίως στις τιμές του πετρελαίου, αφού ένα ενδεχόμενο μέτρο κυρώσεων πλήττει αυτόματα το πετρέλαιο της ασιατικής χώρας της τρίτης μεγαλύτερης παραγωγού από τα μέλη του ΟΠΕΚ. 
Η τιμή του ορυκτού καυσίμου τόσο του μπρεντ όσο και του αργού έκαναν βουτιά χθες, μία μόλις ημέρα μετά την άνοδο του αργού πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, μία τιμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2014.
Το αργό ενδοσυνεδριακά έκανε μία βύθιση 3,60% υποχωρώντας στα 68,14 δολάρια το βαρέλι, όταν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Δευτέρας η τιμή του διαμορφώθηκε στα 70,73 δολάρια το βαρέλι.
Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη «μπήκαν στα κόκκινα» από την αρχή των συνεδριάσεών τους, με τη μόνη θετική εικόνα να παρουσιάζεται στα χρηματιστήρια της Ασίας. 
Την έντονη αυτή νευρικότητα προσπάθησε να κατευνάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο, υποστηρίζοντας η πρωτοβουλία του ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου θα συνεχιστεί, σε ερώτηση για τις συνέπειες εάν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στους ηγέτες, εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, οι οποίοι υποστήριξαν σθεναρά τις κοινές προσπάθειες με τους εταίρους μας εκτός ΟΠΕΚ για να βοηθήσουμε την αγορά πετρελαίου να αποκαταστήσει τη σταθερότητα μετά τον χειρότερο κύκλο πετρελαίου στην ιστορία, σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς φορές», δήλωσε ο κ. Μπαρκίντο στο Reuters. «Η επανεξισορρόπηση της πετρελαϊκής αγοράς είναι μια μακρά διαδικασία που βρίσκεται τώρα στο 4ο έτος της. Είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη και απαιτεί βιωσιμότητα», κατέληξε.
Οι αναλυτές της αγοράς, πάντως, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι όσον αφορά τι εκτιμήσεις τους για την πορεία της τιμής του ορυκτού καυσίμου σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Argus Media Αλεχάντρο Μπαρμπαρόσα, οι τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να παρουσιάσουν καμία ιδιαίτερη μεταβολή αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία.
«Η παραγωγή του Ιράν αποφέρει 500.000 βαρέλια την ημέρα, αν αυτά λείψουν δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητή η απουσία τους, πιθανόν να διευκολύνει και τον ΟΠΕΚ που ερίζει για μείωση της ημερήσιας παραγωγής. Φυσικά ο Οργανισμός αποκλείεται να παραδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο».
«Περιμένουμε οι τιμές να εκτοξευθούν αν ο πρόεδρος Τραμπ επαναφέρει τις κυρώσεις προς το Ιράν», υποστηρίζει ο Κλιφ Κάπτσαν, πρόεδρος του Eurasia Group.  
naftemporiki.gr/
loading...