Σταθάκης: Διάσπαση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ


Στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) καθώς και για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ για τη ΔΕΠΑ (Δημόσια
Επιχείρηση Αερίου) θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ακόμη 15 ημέρες. Παράλληλα, προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, συμφωνήθηκαν τα εξής:

ΔΕΠΑ: Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, μία εταιρεία για την εμπορία και μία για δίκτυα.Οι δύο εταιρείες θα οδεύσουν προς αποκρατικοποίηση: Στα δίκτυα, το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής. Στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του Δημοσίου.
ΔΕΗ: Προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με τη μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.
ΝΟΜΕ: Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος. Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.
ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ: Σε ό,τι αφορά στη χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρησή του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι οι επαφές των υπουργών με τους θεσμούς και για τα άλλα ζητήματα της τέταρτης αξιολόγησης (δημοσιονομικά, εργασιακά κ.ά.).

Πηγή: enikonomia.gr

2 σχόλια :