Κυβερνητική πηγή: «Δεν θα δοθεί άδεια στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί η Σούδα σε πολεμικές αποστολές κατά της Συρίας»


«Δεν πρόκειται να επιτραπεί στα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας για φόρτωση ή επαναφόρτωση όπλων στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν στην Συρία, αν και αφ'όσον υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή»
απάντησε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή σε σχετικό ερώτημα του pronews.gr για το επίπεδο της ελληνικής εμπλοκής σε πιθανές αμερικανικές και αγγλογαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία.

«Η βάση θα χρησιμοποιηθεί όπως χρησιμοποιείται σήμερα, ως βάση υποστήριξης σε μη μαχητικά αεροσκάφη. Δεν θέλουμε να έχουμε ενεργό άμεση συμμετοχή σε αποστολές κρούσης που μπορούν να πλήξουν Σύρους ή Ρώσους. Το 2011 στις επιχειρήσεις στη Λιβύη ήταν διαφορετικό το πολιτικό περιβάλλον, καθώς υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα» απάντησε η ίδια πηγή σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση του pronews.gr.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 στην επίθεση κατά της Λιβύης και την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, η τότε δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου είχε δώσει έγκριση για χρήση των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων από ΝΑΤΟϊκά και αραβικά μαχητικά.

Σχετική συζήτηση για το θέμα είχαν και σήμερα στο ΥΠΕΘΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τ.Πάϊατ.

Το τι ακολούθησε στην Λιβύη, φυσικά το γνωρίζουμε όλοι πλέον...

Τις τελευταίες ώρες πάντως, δύο αμερικανικά αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών και υποκλοπών MC-12S EMARSS προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου της Κρήτης.

 Από την Σούδα επίσης επιχειρούν ιπτάμενα τάνκερ KC-135, KC-10 αλλά και KC-130.

Επίσης ΑΦΝΣ P-8 Poseidon, επιχειρούν από την Σούδα.

Από την βάση της Σούδας απογειώνονται ήδη και επιχειρούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών εκτελώντας περιπολίες αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :