ΗΠΑ σε Άσαντ: Θα χτυπήσουμε ξανά αν είσαι αρκετά ανόητος να μας “δοκιμάσεις”

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

Νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία κατέθεσαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία

Σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν το Σάββατο στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί το σχέδιο αυτό σε ψηφοφορία, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση».

Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού».

Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».

Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταίων συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές που έχουν παγώσει, θα εστιάσουν στη διακυβέρνηση, στο θέμα του Συντάγματος, στις εκλογές, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15ημερών από την υιοθέτησή του.

Το Ισραήλ δια στόματος Νετανιάχου στηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη στήριξή του στις επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι είχαν στόχο να εναντιωθούν στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

«Πριν ένα χρόνο, διατύπωσα την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση ενάντια στη χρήση και στην εξάπλωση χημικών όπλων. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ και η στήριξη του Ισραήλ παραμένουν αμετάβλητες», δήλωσε ο Ντενανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου στο Twitter.

Όπως τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, οι τρεις δυτικές χώρες «επέδειξαν ότι η δέσμευσή τους δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις αρχών».

Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ: Επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια “επιθετική ενέργεια” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Αυτό το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, που δεν έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, επισημαίνει τη “βαθιά ανησυχία” απέναντι στην “επίθεση” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, “το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Δεν εγκρίθηκε το σχέδιο απόφασης της Μόσχας

Η Ρωσία δεν κατάφερε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Τετραμερής συνάντηση στο Λονδίνο την Κυριακή

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες την Κυριακή στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Αύριο στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και (της Γερμανίας) κατά τη διάρκεια των οποίων θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» είπε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συζητηθεί και από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός.

«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.

Ερντογάν: Ο αθώος λαός της Συρίας, θα έπρεπε να είχε προστατευτεί εδώ και πολύ καιρό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε θετικά τα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά συριακών στόχων, τονίζοντας ότι η επιχείρηση βομβαρδισμού έστειλε ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Με την σημερινή κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Συρίας, η συριακή κυβέρνηση έλαβε ένα μήνυμα, ότι οι σφαγές της δεν θα μείνουν αναπάντητες,” δήλωσε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.

“Ο αθώος λαός της Συρίας, θα έπρεπε να είχε προστατευτεί εδώ και πολύ καιρό,” πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Πούτιν σε Ερντογάν: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στη Συρία

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο για την κατάσταση στη Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών προσπαθειών τους για την πολιτική επίλυση του πολέμου στη Συρία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο καθώς και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

Τι αποκαλύπτει η Die Welt για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρά. «Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά όπλα», είπε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Προφανώς ο Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα του περασμένου έτους» πρόσθεσε.

Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι νηφάλια. Ήταν τόσο συγκρατημένος όσο συγκρατημένη ήταν και η στρατιωτική επίθεση τις προηγούμενες ώρες. Ο Μάτις μίλησε μόνο για τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, όχι για την προστάτιδά του Ρωσία.

Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που – όπως φαίνεται – έπεισε τον αμερικανικό πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση . Αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση – για να αποφύγει τη σύγκρουση της υπερδύναμης με τη Ρωσία.

Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος. Χωρίς να υπάρχουν νεκροί…

Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η ΕΕ απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς διπλωματικές λύσεις .

«Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση – ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε . Τελικά, ο Mάτις επικράτησε – και ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα.

Οι περιορισμένες επιθέσεις στη Συρία άφησαν όμως τον Πούτιν να πετύχει το σκοπό του , να σώσει τα προσχήματα .Μπορεί να αποφύγει την κλιμάκωση – και μάλλον θα το κάνει. Αλλά όποια και αν είναι η απάντηση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τη νύχτα του Σαββάτου, μια ενδεχόμενη σύγκρουση των πάλι ποτέ δυο υπερδυνάμεων δεν έχει έρθει ποτέ ξανά τόσο κοντά.

Το μήνυμα του Πενς στη Συρία: Εάν συνεχίσετε τις επιθέσεις με χημικά θα «πληρώσετε το τίμημα»

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε το Σάββατο ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού, ο Πενς είπε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Σε ανοικτή γραμμή Μακρόν – Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τόνισε ότι θέλει να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των χωρών τους τις επόμενες ημέρες επιδιώκοντας μια συνολική λύση για τη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τις δηλώσεις που έκανε και την υποστήριξή του στα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, επισήμανε ακόμη το Ελιζέ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξή τους.

Τηλεφωνικές συνομιλίες Μακρόν με Τραμπ και Μέι για τη Συρία

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι προκειμένου να συζητήσουν για τα αποτελέσματα των κοινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Συρίας, έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

«Εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόφωνα, να αναλάβει πρωτοβουλίες εκ νέου στο σκέλος των πολιτικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων και στο ζήτημα των χημικών στη Συρία, για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων και αυτή η χώρα να βρει ξανά την ειρήνη» τονίζεται στη σύντομη ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εξαίρετο συντονισμό των δυνάμεών μας με τις δυνάμεις των συμμάχων μας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον των εγκαταστάσεων με τα χημικά του συριακού καθεστώτος, οι στόχοι της οποίας επιτεύχθηκαν» σημείωσε το μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επίθεση

Τον γύρο του κόσμου κάνουν συγκλονιστικές φωτογραφίες από την τριπλή επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας στο Συριακό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση που πρώτα ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα. Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν συντονισμένα εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ και του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας.

loading...