ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
3η ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΚΙΔΑ 2017

Το βιβλίο αποκαλύπτει τη διαδικασία της εξαρτημένης ανάπτυξης που είχε ξεκινήσει μεταπολεμικά στη χώρα μας με τη λήξη του Εμφυλίου.

Όπως τονίζει ο συγγραφέας στον Πρόλογο που έγραψε ειδικά για τη νέα έκδοση, ήταν ακριβώς η στρεβλή παραγωγική και καταναλωτική δομή που δημιουργήθηκε μέσα σε αυτή τη διαδικασία που οδήγησε στην υποβόσκουσα μόνιμη κρίση της Ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια στην έκρηξη του Χρέους και τη σημερινή καταστροφή.

Τρίτη επανέκδοση (2017)

(Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τμήμα εκτεταμένου Προλόγου του συγγραφέα για τη νέα έκδοση που —αντίθετα με τη «Χρεωλογία» που έχουν επιβάλλει οι αναλύσεις Αριστεράς και Δεξιάς για τη σημερινή καταστροφή— συνδέει άμεσα τη καταστροφή αυτή με τη διαχρονική εξέλιξη της σχέσης εξάρτησης που αναλύει το βιβλίο)

Όταν στο τέλος του 1984 τελείωνα την πρώτη έκδοση του βιβλίου αυτού, η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει, γεμάτη αισιοδοξία, την ουσιαστική φάση της μεταπολίτευσης, μετά τη μετα-Χουντική μεταβατική φάση της δεξιάς.

Τη νέα αυτή φάση χαρακτήριζε η «για πρώτη φορά σοσιαλδημοκρατία», δηλαδή η άνοδος ενός αυτό-αποκαλουμένου σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ) που είχε εκλεγεί με τη σημαία της διάρρηξης των δεσμών της εξάρτησης της χώρας.

Το προφητικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε ο Πρόλογος της πρώτης έκδοσης ήταν το εξής: «Το κρίσιμο, επομένως, ερώτημα που, κατά τη γνώμη μου, θα κρίνει όχι μόνο την τύχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και την τύχη της ίδιας της ‘μεταπολίτευσης’ είναι κατά πόσο οι δεσμοί της εξάρτησης μπορούν να επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό από την ασκούμενη πολιτική, ώστε να επιτευχθούν οι δομικές αλλαγές που απαιτούνται για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προς μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη».

Και ήταν προφητικό το συμπέρασμα αυτό γιατί ήταν ακριβώς το θέμα της εξάρτησης που έκρινε τελικά όχι μόνο την τύχη της σοσιαλδημοκρατικής αλλαγής, που ήταν άλλωστε προδιαγεγραμμένη από τις παράλληλες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον, αλλά ακόμη και τη σημερινή καταστροφή.

Έτσι, σήμερα, μετά την πάροδο τουλάχιστον μιας τριακονταετίας, η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», δηλαδή των «αριστερών» πολιτικών απατεώνων που παίζουν τον ρόλο κυβερνητών του σημερινού προτεκτοράτου με μοναδικό πια κίνητρο τη νομή της εξουσίας, ολοκληρώνει τη διαδικασία εξαρτημένης ανάπτυξης, η οποία είχε ξεκινήσει μεταπολεμικά.

 Μια διαδικασία που, με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη, οδήγησε στην ολοκληρωτική απώλεια της οικονομικής και επομένως εθνικής κυριαρχίας της χώρας και τη συνακόλουθη καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, από την περίοδο της εξαρτημένης ανάπτυξης (1950-80), που περιγράφει το ανά χείρας βιβλίο, μέχρι τη σημερινή περίοδο της μετατροπής της χώρας σε πλήρες προτεκτοράτο, ήταν δραματική.

Η εξήγηση της τρομακτικής αυτής επιδείνωσης την πενταετία 2010-15 που περιέγραψα στο Χρονικό της Καταστροφής, 2010-15 (Γόρδιος, 2015) μπορεί επομένως εύκολα ν’ αναχθεί στη μεταπολεμική διαδικασία εξαρτημένης ανάπτυξης, η οποία έθεσε τα θεμέλια του σαθρού οικοδομήματος που κτίστηκε στη συνέχεια με την ένταξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...