6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Γράφει ο Σπίνος Κωνσταντίνος

Κάθε χώρα, κάθε λαός, κάθε κράτος στο διάβα της ιστορίας του διέρχεται μέσα από δύσκολες στιγμές.
Στιγμές που στιγμάτισαν για διάφορους λόγους την ύπαρξή του. Είναι οι αποφράδες ημέρες, ημέρες γρουσούζικες ή καταραμένες λόγω ενός καταστροφικού γεγονότος που έγινε την ημέρα αυτή. Μια τέτοια ημέρα για τον ελληνισμό είναι η 6η Απριλίου. Δείτε γιατί.   

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 480 π.Χ: Οι Πέρσες εισέρχονται στην Ελλάδα. Ο Ξέρξης ηγούμενος του μεγαλύτερου στρατού που είδε ποτέ ο αρχαίος κόσμος, εισέρχεται από τον Ελλήσποντο στην Ελλάδα. Η νίκη στις Θερμοπύλες και η κατάληψη των Αθηνών του έδωσαν την εντύπωση ότι θα καταλάμβανε σύντομα όλη την Ελλάδα. Ωστόσο η πανωλεθρία του περσικού στόλου στην Σαλαμίνα ανάγκασε τον ίδιο σε άτακτη φυγή με το μεγαλύτερο μέρος του στρατεύματός του. Τον επόμενο χρόνο (479 π.Χ.) η νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές έθεσαν τέρμα στην περσική εισβολή στην Ελλάδα.

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Αρχίζει η πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως: Ο Μωάμεθ Β΄ οδηγών στρατό από 250.000 άνδρες και στίφη ατάκτων εμφανίζεται προ των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως. Η πολιορκία διήρκεσε έως την 29η Μαΐου (Ιουλιανό ημερολόγιο), όταν τελικά η Πόλη αλώθηκε και έπαψε να υπάρχει η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Πολλές συνοικίες της πόλεως πυρπολήθηκαν κατά την ημέρα αυτή και τις επόμενες από Τούρκους στρατιώτες, το δε περίφημο ανάκτορο των Βλαχερνών έγινε παρανάλωμα του πυρός. Σκηνές απερίγραπτης φρίκης ξετυλίχθηκαν στον ναό της Αγίας Σοφίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθη κόσμου, ιδίως γέροντες γυναίκες και παιδιά. Οι Τούρκοι στρατιώτες όρμησαν εντός του ναού και αφού γύμνωσαν όλους αυτούς τους ανθρώπους από ό,τι πολύτιμο είχαν τους έδεσαν τους οδήγησαν στην πλατεία προ του ναού. Εκεί, ξεχώρισαν τις παρθένους και τις νεαρές γυναίκες, τους δε υπόλοιπους κατέσφαξαν. Παρόμοιες σκηνές ξετυλίχθηκαν και στον ναό της Αγίας Θεοδοσίας ο οποίος εόρταζε την ημέρα εκείνη και ήταν κατάμεστος από πιστούς. Τα θύματα της πρώτης ημέρας ξεπέρασαν τις 40.000. Κατά τον Λατίνο αρχιεπίσκοπο Λεονάρδο, άνω των 60.000 συνελήφθησαν και διενεμήθησαν στους αξιωματικούς και πασάδες των επαρχιών για να χρησιμεύσουν ως σκλάβοι. Πολλές νέες και παντρεμένες γυναίκες αυτοκτόνησαν ριπτόμενες σε πηγάδια για ν’ αποφύγουν την καταισχύνη και την ατίμωση. Ο Ιταλός Ρισέριο και πρωτοβεστιάριος Γ. Φραντζής αναφέρουν ότι οι Τούρκοι μετέβαλαν σε στάβλο τον ναό της Αγίας Σοφίας, αφού προηγουμένως άρπαξαν τα αμύθητης αξίας ιερά σκεύη, άμφια κλπ που βρισκόταν στον ναό.

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1897: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του1897: Ο ονομαζόμενος και πόλεμος των τριάντα ημερών ή Ατυχής Πόλεμος ή Μαύρο ’97. Ήταν η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της  Οθωμανική Αυτοκρατορία και του Βασιλείου της Ελλάδος με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα, που άρχισε στις 6 Απριλίου 1897 και τερματίστηκε στις 8 Μαΐου του ιδίου έτους.  Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί πολέμου, αφού ποτέ δεν δόθηκε διαταγή επίθεσης εναντίον του στρατοπέδου των Ελλήνων. Στην ουσία πρόκειται για οθωμανική εισβολή, η οποία κατέληξε σε ήττα της Ελλάδος. Η χώρα οδηγήθηκε ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας στα χέρια του Διεθνούς Οικονομικού ελέγχου και την επιβολή της τεράστιας πολεμικής αποζημίωσης που ανα­γκάστηκε να πληρώσει στην Τουρκία, η οποία ανερχόταν στο αστρονομικό για την εποχή και τις δυνατό­τητες μας ποσό των 4.000.000 τουρκικών λιρών.

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: Έναρξη Ελληνογερμανικού πολέμου. Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ελλάδα. Επιδίδεται διακοίνωση από το Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, με την οποία αναγγέλλεται απλά, ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στο ελληνικό έδαφος. Οι μεραρχίες του Χίτλερ ορμώμενες από την Βουλγαρία επιτίθενται εναντίον της Πατρίδος μας. Νέες σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας και δόξας γράφηκαν στην πολεμική ιστορία από τους υπερασπιστές των συνόρων μας.

Η γερμανική αεροπορία πλήττει με μαγνητικές τορπίλες το αγγλικό σκάφος «Κλάν Φρέϋζερ», που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά, έμφορτο πολεμοφοδίων. Εκ της επακολουθησάσης τρομερής έκρηξης κατεστράφησαν πολλές οικίες του Πειραιώς. Συνολικά βυθίστηκαν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.

Οι υπερασπιστές του οχυρού Ιστίμπεη στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα παρά τις θυελλώδεις γερμανικές επιθέσεις, δια ηρωικών εξορμήσεων εξολοθρεύουν με τις ξιφολόγχες μεγάλο αριθμό γερμανών στρατιωτών.

Οι υπερασπιστές του οχυρού Κελκαγιά εξολοθρεύουν τους εισελθόντες εντός αυτού Γερμανούς.  

loading...