ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ:«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΟΝ ALPHA 98.9

ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΒΑΡΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ…
Για όλα τα θέματα της επικαιρότητος μίλησε σήμερα Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς

κ.Σεραφείμ στην ραδιοφωνική εκπομπή «Καλή παρέα», του Δημήτρη Αλφιέρη στον Alpha 98.9

Κυρίαρχα θέματα το ζήτημα των Σκοπίων, οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά και οι δυσκολίες της καθημερινότητος.
Επεσήμανε εξ αρχής πως η Εκκλησία «με το αίμα της, με τους μάρτυρες της, με τις θυσίες της, με τον αγώνα της και με την περιουσία της, με την ύπαρξη της κράτησε την ιδιοπροσωπία μας και τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, την αντίληψή μας, το κοσμοείδωλὀ μας, την κουλτούρα μας». 
Υπενθύμισε πως από τα πρώτα κιόλας Συντάγματα «τονιζόταν πάντα η συμβολή της Εκκλησίας στην διακράτηση της Εθνικής μας ιδιοπροσωπίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Εκκλησία έχει λόγο για όλα τα δρώμενα της ζωής μας και βέβαια όχι λόγο εξουσιαστικό, όχι λόγο δηλαδή επιβολής, αλλά λόγο συμβουλευτικό».
Ερωτώμενος για το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα» τόνισε πως «αυτό το οποίο θεωρώ βασικό και ουσιαστικό δεν είναι το όνομα. Το όνομα είναι ένα όχημα. Το πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. 
Αυτή είναι η μεγάλη απειλή η οποία υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι που υπάρχει με το γειτονικό κράτος των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων το 25% είναι Αλβανοί».
Διαβάζοντας το πρώτο άρθρο του Συντάγματος του γειτονικού κράτους επανέλαβε πως το πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός της εθνικότητος, της ανύπαρκτου μακεδονικής εθνικότητος, της ανύπαρκτου μακεδονικής γλώσσας, εξηγώντας ταυτόχρονα πως «το ιδίωμα που μιλούν είναι μια Βουλγαρική διάλεκτος.
 Τίποτε άλλο δεν είναι αυτή η περίφημη μακεδονική γλώσσα. Εκεί λοιπόν είναι το πρόβλημα». «Όλο το άλλο ζήτημα όπως τίθενται, οι ονοματολογίες και λοιπά, είναι δευτερεύοντα ζητήματα, προσέθεσε φέροντας μάλιστα παραδείγματα όπως είναι το Μεξικό και το Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Κάνοντας αναφορές τόσο σε ιστορικές πηγές όσο και στο βιβλίο των Μακκαβαίων, σημείωσε: «Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιο είναι το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανιδρύθηκε αυτό το ψευδές κοσμοείδωλο που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επισπεύσουμε. Δεν κινδυνεύουμε. 



loading...