Πώς οι φωτοβολίδες που σώζουν ναυτικούς μετατρέπονται σε φονικά όπλα από τους κουκουλοφόρους

Οι φωτοβολίδες είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι κουκουλοφόροι, και μάλιστα μπορούν να την αποκτήσουν εύκολα από οποιοδήποτε κατάστημα με ναυτιλιακά είδη, αλλά και μέσω διαδικτύου. Κοστίζουν από 4 έως 10 ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα απαραίτητα σωστικά μέσα που πρέπει να έχει μία βάρκα, ένα σκάφος, ένα πλοίο και χρησιμοποιείται σε περίπτωση κινδύνου ή ναυαγίου.

Δεν σβήνει ούτε με νερό, ούτε με πυροσβεστήρα

Οι φωτοβολίδες χειρός ή ερευνών χρησιμοποιούνται από τους ναυαγούς για να μπορεί να εντοπιστεί η θέση τους από τα παραπλέοντα πλοία και από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Καθώς χρησιμοποιούνται στη θάλασσα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι πως δεν σβήνουν ούτε με το νερό, ούτε με τη χρήση πυροσβεστήρα, αλλά παρά μόνο όταν τελειώσει η γόμωση που έχουν. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο από τα Εξάρχεια: όταν η φωτοβολίδα έκαιγε το πόδι της άτυχης γυναίκας, οι άνδρες των ΜΑΤ προσπαθούσαν με πυροσβεστήρα να τη σβήσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Τελικά η φλόγα έσβησε όταν τελείωσε η γόμωση.

Χρησιμοποιούν πυροσωλήνες για προώθηση σε μεγάλο ύψος και αποστάσεις

Συνήθως τις φωτοβολίδες τις κρατούν στο χέρι (κατά τη νόμιμη χρήση τους), ωστόσο οι κουκουλοφόροι προκειμένου να μπορέσουν να τις στέλνουν σε μακρινές αποστάσεις κάνουν χρήση πυροσωλήνων, ως εκτοξευτήρες, μετατρέποντας ουσιαστικά τις φωτοβολίδες σε ευθείας βολής. Ετσι έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο σωτηρίας για τους ναυτικούς και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο.

Η φωτοβολίδα-αλεξίπτωτο

Εκτός από τη φωτοβολίδα χειρός, υπάρχει (πάντα ως σωστικό μέσο) και η φωτοβολίδα-αλεξίπτωτο ή αλλιώς φωτοβολίδα ερευνών και χρησιμοποιείται για ανεύρεση. Η συγκεκριμένη απελευθερώνεται στα 350 μέτρα για μεγάλη απόσταση θέασης. Εχει έντονη κόκκινη φλόγα, η οποία καίει για τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα. Κοστίζει περίπου 23 ευρώ.

loading...