ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ «Με τη φόρα που έχει πάρει ο κύριος Αποστόλου, παραπλανά και παρασύρει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό»!

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2017 ότι “…για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών…..
ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται”, ο Γιώργος Καρασμάνης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
Κατ’ αρχή, ο κύριος Αποστόλου αντί, ως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον θεσμό του Πρωθυπουργού, με τη φόρα που έχει πάρει παραπλανά συνειδητά και παρασύρει και τον κ. Τσίπρα σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι πρόσφατες στα Γιάννενα..   
        Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, από αυτό του κυρίου Αποστόλου περί ¨χρονοδιαγράμματος πληρωμών¨. Όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η προκάτοχος Κυβέρνησή μας πλήρωνε μ’ αυτό ακριβώς το χρονοδιάγραμμα την ενιαία ενίσχυση χωρίς καμία απολύτως περικοπή, όπως κάνει η σημερινή φέτος, προκειμένου να καλύψει το μπάχαλο που δημιούργησε με την κατανομή και ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2015.
               Αλήθεια όμως πήραν οι παραγωγοί τα χρήματα που δικαιούνταν; Φυσικά και όχι αφού υπήρξαν περικοπές τουλάχιστον 8,5% επιπλέον των κοινοτικών που γίνονται κάθε χρόνο επί του συνολικού κονδυλίου των άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με τον βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ (1307/2013). Και αυτό οφείλεται κυρίως στο αλαλούμ που ο ίδιος ο κύριος Αποστόλου προκάλεσε το 2015 με τα επανειλημμένα τραγικά σφάλματά του και τις γκάφες ολκής, στερώντας από χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και νέους αγρότες μισθωμένα δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που προέρχονταν από κληρονομιές και ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Σφάλματα τα οποία προσπαθεί να διορθώσει δημιουργώντας όμως νέες κατάφορες αδικίες σε παραγωγούς που δεν φταίνε σε τίποτα.
        Είχε μάλιστα και το θράσος να ανακοινώσει στους αγρότες ότι “είναι  η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων”.
        Να του θυμίσω για άλλη μια φορά, γιατί εσκεμμένα φαίνεται να έχει επιλεκτική μνήμη, ότι τα ίδια μας έλεγε και το 2015, όταν μάλιστα τότε μιλούσε για ομαλή καταβολή ενισχύσεων. Ενώ τότε, μόλις και μετά βίας κατάφερε να πληρώσει, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και με το τεράστιο μπάχαλο που ο ίδιος πάλι δημιούργησε, μέρος μόνον της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το Δεκέμβριο του 2015 και την εκκαθάρισή της αλλά και το πρασίνισμα (ένα δις περίπου ευρώ) τον Μάη της… επόμενης χρονιάς. Και ακόμη ότι, μέχρι και το τέλος του 2016 υπήρχαν χιλιάδες δικαιούχοι που περίμεναν την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης του… 2015, όπως πολύ καλά θυμούνται οι παραγωγοί μας. Αυτό είναι το ¨κατόρθωμα Αποστόλου¨ που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά! Και αντί να ζητήσει συγγνώμη για τα τεράστια προβλήματα που τότε προκάλεσε ή, τουλάχιστον, να σιωπήσει, τολμά σήμερα να δηλώνει ότι είναι η… τρίτη χρονιά που πληρώνει… στην ώρα τους τις ενισχύσεις!! 
Αμετανόητος όμως, συνεχίζει απτόητος τις παραπλανητικές μεγαλοστομίες του και μάλιστα με περισσή όσο και καταγέλαστη ειρωνεία. Λέει ότι “η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε”.
Ουδέν τούτου ψευδέστερον!
Εν πρώτοις, δεν υπάρχουν πρόστιμα τριών (3) δις, αλλά μόνον ενός (1) το οποίο εγώ ο ίδιος αποκάλυψα ως Υπουργός από το Βήμα της Βουλής. Λέει όμως την αλήθεια ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για αυτό. Απλούστατα διότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα! Την εξομάλυνση, μείωση και μηδενισμό τελικά των κοινοτικών προστίμων, από το 2014 και μετά, ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που τα πέτυχε. Με τους πραγματικά έμπειρους, ικανούς τεχνοκράτες της, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο Υπουργείο, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπονήσαμε ένα  συγκεκριμένο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο δράσης (action plan), το οποίο και εφαρμόσαμε κατά γράμμα, επιμερίζοντας αυτό το ένα (1) δις προστίμων – όχι τριών (3) όπως ψευδώς ισχυρίζεται παραπλανώντας ακόμη και τον Πρωθυπουργό – σε μια τριετία. ΄Hδη δε, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 παρακρατήθηκαν 350 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν σε ισόποσες δόσεις το 2015 και το 2016. Δηλαδή σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο διότι η αποπληρωμή του ήταν ήδη δρομολογημένη. Το «μικρό θαύμα»  επιτεύχθηκε από αυτούς τους έμπειρους, ικανούς τεχνοκράτες της προηγούμενης κυβέρνησης που ανερυθρίαστα ειρωνεύεστε κύριε Αποστόλου και όχι από τη δική σας. Εσείς τα βρήκατε όλα έτοιμα, ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι δεν κουνήσατε για την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Η δική μας σκληρή δουλειά εξάλειψε το αγκάθι των προστίμων, για να τα βρείτε σήμερα όλα στρωμένα και έτοιμα, αποσιωπώντας ανενδοίαστα την αλήθεια.
        Και επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – παρασυρθείς βέβαια από τον ίδιο – ανακοίνωνε από τα Γιάννενα ότι είναι στις προτεραιότητές του η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, ας δώσει επιτέλους εντολή στον Υπουργό του να εντάξει τώρα και τους επιλαχόντες  3122 νέους αγρότες, πράγμα που δεν έχει κάνει ο κύριος Αποστόλου. Εμείς, το 2014, επί υπουργίας μου, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, εντάξαμε δια μιας 3224 επιλαχόντες μαζί με τους δικαιούχους. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν και πληρώθηκαν μαζί, δικαιούχοι και επιλαχόντες. Ενώ η σημερινή Κυβέρνηση, ανακοίνωσε τους δικαιούχους αγρότες αλλά για τους άλλους, δηλαδή τους επιλαχόντες, εδώ και 4-5 μήνες, περιορίζεται στα ¨θα¨ και ¨θα¨ και ¨θα¨…
Όπως επίσης, εμείς πήραμε μια απόφαση προβλεπόμενη από τους κοινοτικούς Κανονισμούς, να αυξήσουμε την αξία των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Αυτήν την απόφαση ο κύριος Αποστόλου δεν την εφάρμοσε. Και, όταν το Μάη του ΄16 τον έφεραν βουλευτές στη Βουλή, από το Βήμα δεσμεύτηκε ότι θα την εφαρμόσει. Τελειώνει σε δυο μήνες και το ΄17 και δεν έχει εφαρμόσει απολύτως τίποτα!  Ενώ συνεχίζει ακόμη να αδικεί τους Νέους Αγρότες!

        Η συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κύριο Αποστόλου, είναι που παρέσυρε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δηλώσει ότι είναι τόση η έμφαση που δίνει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας, ώστε 520 εκ να” κατευθύνονται στην αλιεία και στις ιχθυοκαλλιέργειες”. Μόνο που αυτά τα εκατομμύρια περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα που εμείς φτιάξαμε και το καταθέσαμε τον Οκτώβρη του ΄14 και, μάλιστα, σε σύγκριση με τα άλλα Προγράμματα Αλιείας, για πρώτη φορά σχεδόν διπλασιάσαμε τα κονδύλια – για την ακρίβεια κατά 87%, χάρις και στην εξαίρετη συνεργασία που είχαμε τότε με την Επίτροπο Δαμανάκη.. Πόσα εξ αυτών έχει απορροφήσει ο κύριος Υπουργός; ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!
          Τρία χρόνια τώρα, 520 εκατομμύρια μουχλιάζουν αναξιοποίητα! Όπως βουλιάζει αναξιοποίητο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με τα κονδύλια των έξη (6) δις! Δηλαδή έχουν αφεθεί συνολικά 6,5 δις που με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και συντελεστή επί τρία ή και επί 4 μπορούσαν να φτάσουν από 20 μέχρι και 24 δις! Και αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την ώθηση που τα ποσά αυτά θα έδιναν στην αγροτική μας οικονομία, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, την γενναία ενίσχυση που θα διασφάλιζαν οι παραγωγοί μας, την ανάπτυξη που θα έβλεπαν νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, τη γερή ανάσα που θα έπαιρνε η χειμαζόμενη σήμερα αγορά, πόσα εκατομμύρια ΦΠΑ θα εισπράττονταν, πόσο φόρο εισοδήματος, πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία. Και δεν θα χρειάζονταν η φοροληστρική θεομηνία των τελευταίων ετών, ο διπλασιασμός εισφορών, οι περικοπές επιδομάτων μισθών και συντάξεων – με δυο λόγια ποια θα ήταν τα τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία συνολικά και για τους παραγωγούς μας ειδικότερα.
Αυτά έπρεπε να έχει πει στον Πρωθυπουργό – αντί να τον παραπληροφορεί και να τον παρασύρει – ο κύριος Αποστόλου… Και αυτά έπρεπε να έχει πράξει από την πρώτη μέρα που κάθισε στην υπουργική καρέκλα, και όχι να συνεχίζει επί τρία χρόνια την πάγια τακτική του της παραπλάνησης και του εμπαιγμού των παραγωγών μας.
Τον συμβουλεύω λοιπόν για ακόμη μια φορά: ¨Κρείττον σιγάν¨ κύριε Αποστόλου.

loading...