ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΩΝ

Της Λέττας Καλαμαρά

Περίεργη και πρωτοφανή βιασύνη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διεξαχθεί Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με κρίση Ανωτάτων Αξιωματικών χωρίς να έχει προηγηθεί η παράδοση – παραλαβή των καθηκόντων των νέων Αρχηγών. Και εάν αυτό για κάποιους ακούγεται ως εθιμοτυπικό, να πούμε πως η εθιμοτυπία στο Στρατό είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλή διαδικασία, είναι κανόνας με ουσία. Ο Αρχηγός Στρατού Ξηράς κ.Καμπάς μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης λόγω έντονης αδιαθεσίας του φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τελικά θα κατέβει άρον άρον στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε Συμβούλιο, εάν είναι εφικτό, σήμερα κιόλας μετά από συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του σε αποστρατείες και προαγωγές νεότερων Αξιωματικών του.

Όπως τονίζεται από κύκλους του υπουργείου, η εσπευμένη διεξαγωγή του ΣΑΓΕ αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση προς το πρόσωπο του απερχόμενου Αρχηγού Στρατού Στρατηγού Στεφανή καθώς δεν έχει ακόμα τυπικά παραδώσει τα καθήκοντά του σύμφωνα με το στρατιωτικό τελετουργικό και μάλλον θα έχει φύγει από την πίσω πόρτα του Πενταγώνου την ώρα του ΣΑΓΕ. Αυτό αποτελεί προσβολή. Το ίδιο και για τον Στρατηγό Καμπά που πριν το ΚΥΣΕΑ φερόταν από πολλούς ως προς αποστρατεία και σήμερα μέσα σε λίγες ώρες για άγνωστους λόγους βιασύνης θα κληθεί να αποφασίσει για τη ζωή Αξιωματικών που υπηρέτησαν την πατρίδα επί δεκαετίες, χωρίς να έχει προλάβει προφανώς να μελετήσει τα προσόντα τους. Όπως τόνισε στο thedayftergr ανώτατος εν αποστρατεία αξιωματικός “πώς θα κρίνει ο Στρατηγός Καμπάς Ανωτάτους αξιωματικούς χωρίς να δει τους φακέλους είναι πράγματι περίεργο”. Εάν συμβεί αποτελεί επίσης προσβολή προς τους ανθρώπους που θα κρίνει στο ΣΑΓΕ.

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις από την ημέρα που ο κ.Τσίπρας δημόσια όρισε Υπουργό Άμυνας έναν Αξιωματικό εν ενεργεία, είναι πρωτοφανή, λυπηρά και αδικαιολόγητα. Ευχόμαστε ο κ.Καμπάς να έχει το σθένος να προτάξει τις επιλογές του, όπως αρμόζει στη θέση του και να μην περιοριστεί λόγω της αδιαθεσίας του σε δευτερεύοντα ρόλο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ.Καμπάς προχθές μετά το ΚΥΣΕΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Στρατηγό τον οποίο ενημέρωσε για τη μη συνέχιση της συνεργασίας τους χωρίς αυτό να γίνει αποδεκτό από τον τελευταίο. Δεν μένει να δούμε σήμερα μετά το άρον-άρον ΣΑΓΕ ποιος θα είναι ο πραγματικός Αρχηγός. Ο Αρχηγός Καμπάς ή ο υφιστάμενος στρατηγός πέτρα του σκανδάλου αυτών των κρίσεων στο Στρατό Ξηράς καθώς και όλων των σεναρίων που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Το σημαντικότερο όλων είναι ο υπό ανάρρωση Αρχηγός Καμπάς να μην δεχτεί να λάβει και τα χαρτάκια αποστρατειών-προαγωγών στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς προϊσταμένους του αλλοιώνοντας το ΣΑΓΕ. Ίδωμεν σ’αυτή την περίεργη κατάσταση ομολογουμένως.


Ο κ.Αποστολάκης ως Υπασπιστής του εγκληματία Υπουργού Άμυνας Τζοχατζόπουλου θα είχε δει πολλά κακά. Όλοι οι έντιμοι Αξιωματικοί περιμένουν να μην τα επαναλάβει, το οποίο και ευχόμαστε για το καλό της πατρίδας. Τα αποτέλεσματα του ΣΑΓΕ αν και δεν συμμετέχει σε αυτό, θα δείξουν τα κριτήρια επιλογής του ΚΥΣΕΑ στο οποίο συμμετείχε ενεργά…
Tελικά, όπως σε όλα τα καθεστώτα, η άμυνα αποτελεί το Μήλον της Έριδος.

loading...