Γιατί κανείς δεν γνωρίζει το επώνυμο της βασιλικής οικογένειας;

Αν και τα μέλη της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας ζουν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια του κοινού, υπάρχει ένα πράγμα γι ‘αυτούς που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν: το επώνυμό τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζονται επώνυμο. Είναι τόσο διάσημοι που είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι ακόμα και χωρίς επώνυμο.

Ωστόσο, όταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα επώνυμο – όταν για παράδειγμα πρέπει να γραφτούν στο σχολείο ή στον στρατό – έχουν διάφορες και ενδιαφέρουσες επιλογές.

Πριν το 1917, η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν είχε καθόλου επώνυμο. Εκείνη τη χρονιά, ο βασιλιάς George V αποφάσισε ότι το επώνυμο της οικογένειας θα είναι Windsor.
Splash

Σήμερα, η βασιλική οικογένεια είναι γνωστή ως ο «Οίκος των Ουίνσδορ», και σε μια ευρεία, γενική αίσθηση, αυτό είναι το επίσημο βασιλικό επώνυμο.
Το 1947, η πριγκίπισσα Ελισάβετ (εγγονή του George V) παντρεύτηκε τον Philip Mountbatten και το 1960, όταν έγινε βασίλισσα, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος αποφάσισαν να αλλάξουν το επώνυμό τους σε Mountbatten – Windsor.

Υπάρχει, ωστόσο, μία εξαίρεση: Κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας που φέρει τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας δεν χρειάζεται καθόλου επώνυμο. Το ίδιο ισχύει και για τον Βασιλιά ή τη Βασίλισσα προφανώς.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Mountbatten-Windsor αν χρειαστεί, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό. Κάποια από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούν τον τόπο καταγωγής της οικογένειάς τους ως επίθετο.

Για παράδειγμα: όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι υπηρέτησαν στον στρατό, γράφτηκαν με το ονοματεπώνυμο William Wales και Harry Wales αντίστοιχα, επειδή ο πατέρας τους είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας. Και οι πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη έχουν το επίθετο Γιορκ, αφού ο πατέρας τους πρίγκιπας Ανδρέας, είναι ο δούκας της Υόρκης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η βρετανική βασιλική οικογένεια αναφέρει:

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί το επίσημο επώνυμο, ενώ οι πρόσφατα εστεμμένοι βασιλιάδες και βασίλισσες δεν υποχρεούνται να ακολουθούν τους κανόνες του επωνύμου που καθορίζονται από τους προκατόχους τους.
Δηλαδή, ο κάθε νέος βασιλιάς ή βασίλισσα μπορεί να αλλάζει το επώνυμο της οικογένειας όπως επιθυμεί.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η περίπλοκη βασιλική οικογένεια έχει ένα περίπλοκο κανόνα που αφορά το επίθετο των μελών της.

Tυπικά και ουσιαστικά, το επώνυμο όλων τους είναι Windsor, αν και οι άμεσοι απόγονοι της βασίλισσας μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Mountbatten-Windsor, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ορισμένοι γαλαζοαίματοι χρησιμοποιούν ως επίθετα ονόματα περιοχών, ωστόσο οι περισσότεροι – συμπεριλαμβανομένων των πρίγκιπα Τζορτζ και της πριγκίπισσας Σαρλότ, εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο μικρά ονόματα.

Εξάλλου, ο Τζορτζ και η Σάρλοτ είναι τόσο διάσημοι που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το ίδιο και η μητέρα τους, η οποία αν και φέρει τον τίτλο Δούκισσα του Κέιμπριτζ, όλοι αναφέρονται σε εκείνη ως Κέιτ.

loading...