Άτακτη υποχώρηση Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη


Για... ανύπαρκτες δηλώσεις μιλά τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών - Φταίνε τα... τουρκικά ΜΜΕ, λέει ο Ξυδάκης - Η συζήτηση είναι για τα τηλεπαράθυρα, δήλωσε ο Βίτσας


Στη συνήθη τακτική να διαψεύδουν την πραγματικότητα και τα ίδια τους τα λόγια προχώρησαν για μία ακόμη φορά τα κυβερνητικά στελέχη. Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη διενέργεια πολιτικών εκδηλώσεων από Τούρκους πολιτικούς στη Θράκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος... διέψευσε το βίντεο.

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αναπαράγουν τον σχετικό θόρυβο δεν χαρακτηρίζονται από άγνοια, γιατί έχουν δει -μαζί με τον κάθε ενδιαφερόμενο- το βίντεο της συνέντευξης μου, δείχνουν όμως ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για παρερμηνεία και διαστρέβλωση των δηλώσεων Κατρούγκαλου από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα εκμεταλλεύεται δηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Η παρερμηνεία ή η διαστρέβλωση δηλώσεων δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα: «Δεν περίμενα να έρθει το θέμα στην Βουλή. Είναι ζητήματα για τηλεπαράθυρα ή για να γράφουμε άρθρα, αλλά η Βουλή πρέπει να μείνει με προσοχή, ώστε μετά από τις εκλογικές και δημοψηφιστικές διαδικασίες, η θέση μας να είναι πιο ωφέλιμη» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση που ορισμένοι θεώρησαν κριτική και προς τον Γθώργο Κατρούγκαλο.


Δημήτρης Καμμένος: Εθνικά επικίνδυνη η πρακτική της ανοχής

Μόνο που οι δηλώσεις Κατρούγκαλου δεν σχολιάστηκαν μόνο από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα και τα ΜΜΕ στην Τουρκία. Με ένα καθαρό «όχι» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος: «Οχι! Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για Εθνικούς λόγους. Τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά "πιστεύω", τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους. Είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής».


Σταμάτης: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης μίλησε για επικίνδυνη επιπολαιότητα: «Την ώρα που κορυφώνεται η σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης και αυξάνεται η προκλητικότητα των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, ο αναπληρωτής υπουργός Κατρούγκαλος με χθεσινές δηλώσεις του, τάσσεται κατά των Ευρωπαίων Εταίρων μας, ενώ προσκαλεί ουσιαστικά τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα. Με την πρωτοφανή δήλωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δείχνει ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα και άγνοια (;) της ελληνικής εσωτερικής πραγματικότητας. Δεδομένου, πέραν των άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι. Αφετέρου, παρεμβαίνει – ως μη όφειλε- υπερ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ για να αποσπάσει τους επαίνους (!) του Τουρκικού Τύπου. Οι απόψεις του αναπληρωτή του απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης;».


Κουμουτσάκος - Καλαφάτης: Βαριά επιπολαιότητα

Σφοδρή κριτική στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σχολίασε τη διαμάχη μεταξύ Ολλανδίας-Γερμανίας με την Τουρκία, ασκούν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

Πιο αναλυτικά η δήλωση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας:
«Ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. Ως Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες. Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα».


Δένδιας: Ατυχές το παράδειγμα του Κατρούγκαλου

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κ. Νίκος Δένδιας εντός της Ολομέλειας της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πως «το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Κατρούγκαλος με την Θράκη είναι ατυχές. Στην Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική με τις τοποθετήσεις της ενώ παράλληλα χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί καταπάτησης των δικαιωμάτων από την Ε.Ε.


Λοβέρδος: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία γραμμή

Η αντιδυτική στροφή του Ερντογάν και το ρήγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο οτι προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους τους Έλληνες. Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να μην ξεχνά οτι η Ελλάδα είναι αναπόσταστο κομμάτι της Δύσης, να έχει ενιαία εθνική γραμμή και σε καμία περίπτωση πολυγλωσσία ανάμεσα στους κυβερνώντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας και την άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ακολούθως, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτήρισε την ενέργεια του κ. Κατρούγκαλου να παρομοιάσει τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης με τους Τούρκους ψηφοφόρους «άστοχη και πέρα από κάθε λογική». 

2 σχόλια :