Τα έξι κρίσιμα θέματα που έθεσε ο Τσίπρας στην Μέρκελ


Έξι κρίσιμα θέματα είχε στην ατζέντα του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τα οποία ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


Βερολίνο, του Θάνου Αθανασίου

1.Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην Καγκελάριο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στο QE.

2. Εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς όμως και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

3.Επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα - δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες - δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

4.Συζητησαν το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό

5. Ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

6. Ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε παράλληλα σημασία ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

real.gr

2 σχόλια :