Η Φινλανδία προετοιμάζει διμερή συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ

 

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας το δρόμο για στενότερη συνεργασία, ενισχύοντας την ασφάλεια στη Φινλανδία και σε ολόκληρη την Ευρώπη και διευρύνοντας την εμβέλεια των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Iltalehti την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι απίθανο να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (DCA) με την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία «θα δημιουργήσει επίσης τις προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία, εάν το απαιτεί η κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν ένα έως δύο χρόνια.

Περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως «τον πιο σημαντικό εξωτερικό παράγοντα στη Βόρεια Ευρώπη», το υπουργείο δήλωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι η Ουάσινγκτον «δεσμεύεται για την ασφάλεια στη Φινλανδία και την Ευρώπη».

Τον περασμένο Μάιο, η Φινλανδία υπέγραψε παρόμοια συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει συμφωνίες DCA ή παρόμοιες συμφωνίες με 17 μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και με άλλους έξι διατλαντικούς συμμάχους στον τομέα της άμυνας που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας.

Τον Ιούνιο, η Νορβηγία ολοκλήρωσε μια συμπληρωματική συμφωνία για την αμυντική συνεργασία, ανοίγοντας το δρόμο για μια ευρεία αμερικανική άσκηση εξουσίας και δύναμης στο νορβηγικό έδαφος, σύμφωνα με το High North News.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον τρόπο με τον οποίο η Νορβηγία οικοδομεί τις δραστηριότητές της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο νέος πρεσβευτής της Φινλανδίας στο Όσλο στη νορβηγική εφημερίδα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη (5 Ιανουαρίου).

Η DCA με το Ελσίνκι αναμένεται να καλύπτει το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων όταν αυτές επιχειρούν στο φινλανδικό έδαφος και να καλύπτει πρακτικά ζητήματα, όπως η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί και η αναγνώριση των προσόντων.

Ο Χααβίστο παραχώρησε συνέντευξη στο Sälen της Σουηδίας, όπου αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο εθνικής ασφάλειας της χώρας, «Folk och Försvars Rikskonferensen 2023», όπου είναι ένας από τους ομιλητές μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στη νέα πραγματικότητα της πολιτικής ασφάλειας».

Το συνέδριο στο Sälen συγκεντρώνει τους σημαντικότερους πολιτικούς της Σουηδίας, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και διεθνείς συμμετέχοντες για να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα πολιτικής ασφάλειας.

https://www.euractiv.gr

loading...