Αποκαλύψεις από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για την ΕΛΙΤ: «Οι offshore εταιρείες εξακολουθούν να συντάσσουν μυστικές τεράστιες βάσεις δεδομένων καταστροφής»

 Ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριοδότης, Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρθηκε στη διαρροή των «Pandora Papers» και υποστήριξε ότι οι offshore εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν μυστικές βάσεις δεδομένων παρά τις διαρροές.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, o Έντουαρντ Σνόουντεν ανέφερε: «Η χιουμοριστική πλευρά αυτής της πολύ σοβαρής ιστορίας είναι ότι ακόμα και ύστερα από δύο αποκαλυπτικές διαρροές για υπεράκτιες χρηματοοικονομικές/νομικές εταιρείες, αυτές οι βιομηχανίες εξακολουθούν να συντάσσουν τεράστιες βάσεις δεδομένων καταστροφής και εξακολουθούν να τις ασφαλίζουν με μια απλή σημείωση, με την ένδειξη “Μην διαρρεύσει!”. Υπόκλιση στην πηγή!».

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) δημοσίευσε, την Κυριακή (03/10), νέα διαρροή σχετικά με τα φερόμενα οικονομικά μυστικά πάνω από 35 νυν και πρώην παγκόσμιων ηγετών, καθώς και περισσότερων από 330 πολιτικών και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, η ICIJ ανέφερε ότι η δημοσίευση, που ονομάζεται «Pandora Papers» σε σχέση με το σκάνδαλο «Panama Papers» του 2016, βασίστηκε σε διαρροή 11,9 εκατομμυρίων αρχείων και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι σε 117 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα που κάλυψε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από την πλευρά του, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην ανάδοχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα το 2013.

Εκτός από την έκθεση του εσωτερικού προγράμματος παρακολούθησης των ΗΠΑ, τα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέρονταν, επίσης, στο μέγεθος και στο εύρος της κατασκοπείας των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών παγκόσμιων ηγετών.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν διέφυγε από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ και, στη συνέχεια, στη Ρωσία, όπου πέρασε περισσότερο από έναν μήνα εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να πείσει για την έκδοσή του ώστε εκείνον να δικαστεί για κατασκοπεία.

Εν τέλει, στον Έντουαρντ Σνόουντεν χορηγήθηκε άσυλο στη Ρωσία και έλαβε τριετή άδεια παραμονής το καλοκαίρι του 2014, η οποία παρατάθηκε και τελικά αντικαταστάθηκε με μια μόνιμη.

loading...