Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ και Μακρόν για την κρίση στον Έβρο

Σε επιστολή που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής για την κύρωση των πρόσφατων ΠΝΠ για την «επίταξη ακινήτων» στα νησιά και την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».

Με αφορμή κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν με τις θέσεις της χώρας, καταγγέλλοντας τη σκοπιμότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες για την επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων της, μέσω εκβιασμού προς την Ευρώπη.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, η επιστολή περιλάμβανε όρους για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Βασικός όρος στον οποίο στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ήταν ότι «οι άνθρωποι που έχουν σπρωχτεί στα ευρωτουρκικά σύνορα πρέπει να πάνε σε άλλες περιοχές, πίσω από την οριογραμμή, και προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του status quo ante (πρότερη κατάσταση), αυτοί που παρανόμως πέρασαν, να τους πάρει πίσω η Τουρκία».

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και τις ελληνικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει σε μια νέα ρύθμιση, τονίζοντας πως η πρέπει να διεξάγονται κοινές επιχειρήσεις της Frontex και της Τουρκίας στην ξηρά και στις τουρκικές ακτές.

Παράλληλα, ζήτησε να προβλεφθεί μηχανισμός αξιολόγησης της χρηματοδότησης, με διασύνδεση με τον έλεγχο των ροών, αλλά και να μπορεί να επιστρέφει η Ελλάδα εκείνους που έχουν φτάσει στη ενδοχώρα.

loading...