Κορονοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Κυριακής.

Στο μήνυμά του στον ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια». Όπως είπε, «είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» τόνισε και προσέθεσε: «Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία».

Αυτή είναι η ΚΥΑ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε και θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr.

Η ΚΥΑ, με την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει ότι το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας, θα έχει ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου. Και θα προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη, τους βουλευτές και τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τον περιορισμό κυκλοφορίας αναμένεται να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τι θα ισχύσει για τους πολίτες – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Από το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιρούνται οι μετακινήσεις αυτές που σχετίζονται με ζωτικές, προσωπικές ή επαγγελματικές ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρούνται:

η μετάβαση από και προς την εργασία μόνο κατά τις ώρες που προβλέπει το ωράριο του κάθε εργαζόμενου, η μετάβαση σε φαρμακεία, γιατρούς, νοσοκομεία και κέντρα υγείας με την προϋπόθεση ότι αυτό συνιστάται από τους ειδικούς, η μετάβαση στα ανοικτά καταστήματα που προμηθεύουν με είδη πρώτης ανάγκης, εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη αποστολή τους, η μετάβαση στην τράπεζα εάν δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική συναλλαγή, οι μετακινήσεις που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, η μετάβαση σε τελετές όπως είναι οι κηδείες, οι γάμοι και οι βαφτίσεις όπως προβλέπει πλέον ο νόμος ή η επίσκεψη των διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση στα παιδιά τους, η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή η μετακίνηση με κατοικίδια ζώα με την προϋπόθεση ότι και τα δύο προηγούμενα θα γίνονται ατομικά ή το πολύ ανά δύο άτομα και με την τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου και τέλος η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του

Προκειμένου κάποιος να εξαιρεθεί του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο όπως επίσης και βεβαίωση κίνησης, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Ειδικά για τη μετάβαση από και προς την εργασία, η βεβαίωση κίνησης (Βεβαίωση Α’) θα είναι πάγια, δηλαδή σταθερή, ή θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον τρόπο εργασίας του πολίτη με προσωπική ευθύνη του πολίτη, από τον εργοδότη είτε από τον νόμιμο εκπρόσωπο είτε από τον ίδιο, όταν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο (όπου θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, ο τόπος κατοικίας, ο τόπος εργασίας και το ωράριο εργασίας).

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες εξαιρέσεις μετακίνησης (πλην της μετάβασης στον μόνιμο τόπο κατοικίας) θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η βεβαίωση κίνησης (Βεβαίωση Β’) θα υπογράφεται από τον ίδιο τον πολίτη με προσωπική του ευθύνη. Σε αυτή θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, ο τόπος κατοικίας και ο τρόπος προορισμού, όπως και ο λόγος της μετακίνησης. Αυτές οι βεβαιώσεις κίνησης θα είναι διαθέσιμες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr ή θα χορηγούνται μέσω δωρεάν sms στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου ή θα αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr. Η πλατφόρμα θα ανοίξει αργά το βράδυ.

Όταν κάποιος θα πρέπει να μεταβεί εφάπαξ στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του,θα απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από την ιστοσελίδα https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Εάν κάποιος πολίτης θα πρέπει αναγκαστικά να μετακινηθεί εκτός έδρας, θα πρέπει να έχει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

Σημειώνεται, από τη Δευτέρα 23/3/ δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιβατηγά, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα κυκλοφορούν μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη και τέλος οι επιχειρήσεις και φορείς θα λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό.

Τη διασφάλιση της εφαρμογής του μέτρου, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προστίμων αναμένεται να έχουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όλες οι λεπτομέρειες για την πλατφόρμα forma.gov.gr

Σε αυτήν την ιστοσελίδα βρίσκονται οι δυο τύποι των εγγράφων, η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά τους εργαζόμενους. “Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α συμπληρώνεται άπαξ, μια φορά, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντα από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος την φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του” είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε ότι για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β, υπάρχουν έξι λόγοι για κατ εξαίρεση μετακίνηση και έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες : Πρώτος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του κι ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο forma.gov.gr.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το sms στο 13033 είναι δωρεάν, καθώς και το ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. «Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται αυτομάτως. Χρησιμοποιούμε το sms μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού για να μπορεί ο κάθε πολίτης χρησιμοποιήσει την τεχνολογία».

Οι έξι λόγοι για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση είναι οι παρακάτω:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Πρόστιμο 150 ευρώ

Για όποιον θα παραβαίνει το μέτρο προβλέπεται η επιβολή προστίμου 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ειδικές ρυθμίσεις για Ρομά, άστεγους, τοξικοεξαρτημένους και άτομα σιτιζόμενα σε οργανωμένα συσσίτια

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι ο κάθε δήμος θα διασφαλίζει ώστε οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, θα παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών (υπό την επιφύλαξη των κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενων κινήσεων της παρ. 2 του άρθρου 1). Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα άτομα χωρίς εστία θα μετακινούνται, με μέριμνα της κάθε δημοτικής αρχής, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Τέλος, οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων θα μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).

Αυτό είναι το έντυπο δήλωσης μετακίνησης – Δείτε τις χρηστικές πληροφορίες

Aυτό είναι το έντυπο δήλωσης μετακίνησης που έχει εισηγηθεί η Πολιτική Προστασία να συμπληρώνουν οι πολίτες για όσο διαρκεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα.

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

-Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Με ελικόπτερα και drone η επιτήρηση της κυκλοφορίας – Έλεγχοι στα διόδια

Με ελικόπτερα και drone από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο, θα επιβάλλεται από την αστυνομία η απαγόρευση της κυκλοφορίας από αύριο στις 6 το πρωί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για την εφαρμογή των μέτρων η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο που προβλέπει:

1. Αυστηρούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από αυξημένες περιπολίες αστυνομικών, οι οποίοι, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες, θα επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.

2. Θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.

3. Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.

Τι οδήγησε στην απαγόρευση και οι εισηγήσεις

Η απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας ελήφθη για να αποτραπούν τα χειρότερα και να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η εξάπλωση του κορονοϊού. Νωρίτερα, όπως αποκάλυψε πρώτο το enikos.gr. ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εισηγήθηκε στην πρωινή τηλεδιάσκεψη να κλείσουν αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικοί σταθμοί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του. Επίσης, εισηγήθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών. Η συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τη συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και η αποτελεσματικότητα που κρίνεται ότι είχαν είναι αυτό που “πυροδότησε” το lock down.

Ήδη, με την απόφαση της κυβέρνησης μπήκε «φρένο» στις μετακινήσεις πολιτών στα στον απόηχο των εικόνων από τα γεμάτα με κόσμο πλοία. Στο πλαίσιο λοιπόν των μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του , αποφασίστηκε ότι θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους.

Άλλωστε στα συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν εδώ και αρκετό διάστημα σχέδια “εκτάκτου ανάγκης”, έτοιμα να τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν κατακόρυφα. Πρόκειται για απόρρητα σχέδια που οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να έχουν καταρτίσει, προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη αντίδραση του κράτους ακόμη κι αν γίνουν πραγματικότητα τα πιο απευκταία σενάρια.

Το πρώτο μέτρο “κλιμάκωσης” των περιορισμών ήταν η , άλλωστε έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες όπως η Κίνα και η γειτονική μας Ιταλία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στο προηγούμενο διάγγελμα του πως το Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμο για τα επόμενα μέτρα που θα επιλέξει η κυβέρνηση να εφαρμόσει. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε!», ήταν χαρακτηριστικά η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι», είχε πει ακόμη ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί». Παρόλα αυτά οι ουρές στα διόδια ήταν τόσο μεγάλες που δεν άφησαν περιθώρια. Την ίδια παράκληση είχε απευθύνει και ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και οι δήμαρχοι διάφορων περιοχών στους πολίτες να μην μετακινούνται προς νησιά και χωριά.

https://www.enikos.gr/
loading...