Σουηδία: Κανένας περιορισμός στους πολίτες λόγω κορωναϊού…Ξέρει κάτι;;;

H Σουηδία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχει επιβάλει κανένα περιοριστικό μέτρο (απαγόρευση κυκλοφορίας, περιοριστικά μέτρα, κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων) και η τελευταία από τις τρεις (Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία) που ακολουθούσαν την τακτική της «Ανοσία Αγέλης» και εξακολουθεί και την ακολουθεί σε απόλυτο βαθμό, καθώς Βρετανία και Ολλανδία έχουν επιβάλει περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ήταν σαφής το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το σουηδικό έθνος, αλλά δεν επέβαλε κανένα περιοριστικό μέτρο: «Ο ιός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Η ζωή, η υγεία και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο. Στο εξής περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και περισσότεροι θα πουν το τελευταίο αντίο στους ανθρώπους τους».

Σύμφωνα με τη σουηδική υγειονομική υπηρεσία, και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στη Σουηδία έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 25.

Παρά τους αριθμούς αυτούς όμως και σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο δημόσιος βίος στη Σουηδία δεν έχει παραλύσει. Μέχρι στιγμής η συγκυβέρνηση στη Στοκχόλμη δεν ανακοίνωσε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορίζεται μόνον σε συστάσεις.

Οι πολίτες καλούνται απλώς να παραμένουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές με ηλικιωμένους.

Εστιατόρια και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, η είσοδος Ευρωπαίων πολιτών στη Σουηδία εξακολουθεί να επιτρέπεται, αλλά ελέγχονται στην είσοδο όπως και εκδηλώσεις έως και 500 ατόμων.

Παιδικοί σταθμοί και σχολεία έως και την ένατη τάξη λειτουργούν κανονικά, ενώ ενόψει των διακοπών του Πάσχα τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν από κόσμο.

Οι Σουηδοί γενικά μένουν σπίτια τους από μόνοι τους, ανεξάρτητα από τις συστάσεις των Αρχών. Στη Στοκχόλμη οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ τα περισσότερα σινεμά και θέατρα έχουν κλείσει παρότι δεν υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Στη γειτονική Δανία, τα πράγματα, χωρίς να είναι τόσο χαλαρά εν τούτοις επιτρέπονται εκδηλώσεις μέχρι των 100 ατόμων, αλλά σχολεία και πανεπιστήμια, όπως και βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα έχουν κλείσει.

loading...