Μέχρι και τα σκατα τους φέρουν κορονοιο – Νέος κοροναϊός εντοπίστηκε στα Ολλανδικά λύματα

Ο νέος κοροναϊός ( σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS – Corovavirus -2 CoV ) έχει βρεθεί στα ολλανδικά λύματα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της RIVM . Μερικοί ασθενείς με COVID-19 έχουν το νέο κορωναϊό στα κόπρανα τους. Αυτά τα κόπρανα καταλήγουν στον αποχετευτικό αγωγό μέσω των τουαλετών. Η έρευνα δείχνει ότι η παρακολούθηση των λυμάτων είναι μια καλή μέθοδος για τη διάγνωση των ιογενών λοιμώξεων σε μολυσμένα άτομα. Οι εργαζόμενοι σε απόβλητα νερού προστατεύονται από τον ιό αν τηρούν τους κανονισμούς υγιεινής.

Ο νέος ιός κορώνας με τεχνικές DNA δεοξυριβονουκλεϊνικού οξέος έχει αποδειχθεί στα λύματα του Άμστερνταμ, του Tilburg και στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων που καθαρίζει επίσης τα λύματα από το Loon op Zand. Μια εβδομαδιαία δειγματοληψία λυμάτων στο Schiphol ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου. Ο νέος κοροναϊός δεν ανιχνεύθηκε σε αυτά τα δείγματα για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, στα λύματα των 2, 9 και 16 Μαρτίου, οι μέθοδοι μοριακής ανίχνευσης ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν το γενετικό υλικό του ιού. Αυτό ήταν τέσσερις ημέρες αφότου το πρώτο πρόσωπο στις Κάτω Χώρες είχε δοκιμάσει θετικά για τον νέο κορωναϊό.

Τα λύματα υποβλήθηκαν επίσης σε δειγματοληψία στο Τίλμπουργκ στις 3, 10 και 17 Μαρτίου. Γενετικό υλικό του ιού έχει ανιχνευθεί σε όλες τις ημέρες. Αυτό ήταν επίσης εντός της πρώτης εβδομάδας μετά την πρώτη θετική εξέταση των ασθενών από τις 27 Φεβρουαρίου. Τα λύματα δοκιμάστηκαν στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στο Kaatsheuvel στις 3 και 18 Μαρτίου. Αυτή η εγκατάσταση καθαρίζει, μεταξύ άλλων, τα λύματα από το Loon op Zand, όπου ο πρώτος αναφερόμενος ασθενής COVID-19 ζει στις Κάτω Χώρες. Ο νέος κοροναϊός δεν βρέθηκε στο δείγμα που ελήφθη στις 3 Μαρτίου, αλλά το γενετικό υλικό του ιού μπορεί να ανιχνευθεί στο δείγμα που ελήφθη στις 18 Μαρτίου.

Η RIVM είχε προηγουμένως επιδείξει την ίδια τεχνική με νοροϊό, βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ιό πολιομυελίτιδας και ιό ιλαράς σε λύματα.
Προστατευτικά μέτρα

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους που εργάζονται με τα λύματα όχι μόνο προστατεύουν από τα γνωστά παθογόνα. Αυτά τα μέτρα λειτουργούν επίσης κατά του νέου ιού corona. Οι άνθρωποι που εργάζονται με λύματα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή και την κατάποση ή / και την εισπνοή της ομίχλης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό που ταιριάζει στο έργο. Σκεφτείτε προστατευτικά εξωτερικά ρούχα, γάντια, μπότες, γυαλιά ασφαλείας, μάσκα ή / και προστασία προσώπου-FFP3. Όλα αυτά τα μέτρα για την ασφαλή εργασία με λύματα περιλαμβάνονται στον Κατάλογο εργασιακών συνθηκών των υδάτινων πινάκων . Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα λύματα πρέπει να τηρούν την υγιεινή των χεριών και να μην αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια. Και πλένετε τα χέρια όλων πριν φάτε και μετά από κάθε τουαλέτα, και φτάρνισμα ή βήξιμο στον αγκώνα.
COVID-19

Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19 στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ο πρώτος ασθενής στις Κάτω Χώρες εξελέγη θετικός στις 27 Φεβρουαρίου του 2020. Μερικοί από τους ασθενείς με COVID-19 έχουν διάρροια. Και ο νέος κοροναϊός ανιχνεύεται στα κόπρανα σε μερικά από τα μολυσμένα άτομα.

loading...