Ελπίδα δίνουν τα τεστ ανοσίας-«Οσοι αναπτύξουν αντισώματα, θα είναι προστατευμένοι για 2 με 3 χρόνια»

Ελπίδες ταχύτερης επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά και χαλάρωσης των μέτρων της καραντίνας δίνουν τα τεστ ανοσίας στον κορωνοϊό που δοκιμάζουν ειδικοί από όλο τον κόσμο.
Για τα τεστ αυτά μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της πορείας του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορωνοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, ελάχιστοι εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα τεστ σημείωσε πως για χτίσει κανείς ανοσία στον κορωνοϊό, θα πρέπει να βρεθούν στον οργανισμό του αντισώματα στο νέο ιό. Οι ασθενείς αυτοί ενδέχεται να έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» κατέληξε.

Τεστ αίματος για εντοπισμό αντισωμάτων στον κορωνοϊό

Σε δημοσίευμα της nytimes, παρατηρούμε πως ένα νέο τεστ αίματος, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να διαπιστώσουν ποιος έχει ανοσία στον κορωνοϊό – κάτι που αποτελεί σημείο καμπή, όπως αναφέρουν οι ειδικοί – προκειμένου να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία.

Μια σειρά από εργαστήρια και ιατρικές εταιρείες σπεύδουν να παράξουν αυτά τα τεστ, που μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν αντισώματα σε ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό, αλλά ενδεχομένως πέρασαν το Covid-19 με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της nytimes, υπάρχουν ήδη τεστ για αντισώματα ενάντια στον κορωνοϊό που πωλούνται σε χώρες – πλην των ΗΠΑ – καθώς παραγγελίες έχουν γίνει από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία σκοπεύει να χορηγήσει εκατομμύρια τέτοια τεστ στους πολίτες
Μάλιστα, σε δημοσίευμα του Al Jazeera, σημειώνεται πως η Βρετανία έχει παραγγείλει τέτοια τεστ ανοσίας στον κορωνοϊό, τα οποία σκοπεύει να αποστείλει στα νοικοκυριά, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Η διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Σάρον Πίκοκ σημείωσε πως έχουν παραγγείλει εκατομμύρια τεστ ανοσίας και ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, ορισμένα θα μπορούν να γίνουν χωρίς οι πολίτες να βγουν από το σπίτι.

Φαίνεται πως τα τεστ αυτά είναι σχετικά οικονομικά και απλά, ενώ συλλέγουν αίμα από την άκρη του δακτύλου. Ορισμένα εξ αυτών ενδεχομένως να μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε ως και 10 με 15 λεπτά.

Ερωτηματικά γύρω από την αποτελεσματικότητα των τεστ ανοσίας στον κορωνοϊό

Τα ερωτήματα ωστόσο που τίθενται, αφορούν στον χρόνο που διαρκεί αυτή η ανοσία στον κορωνοϊό, πόσο ακριβή είναι τα εν λόγω τεστ, αλλά και πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η εξέταση ασθενών που ανέπτυξαν ανοσία στον κορωνοϊό.

Για την ώρα άλλωστε δεν έχουμε αριθμό ατόμων που έχουν ιαθεί και ταυτόχρονα φέρουν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Οι ειδικοί τονίζουν πως ανιχνεύοντας ποιοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ανοσία, θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τηρούν τα εξαντλητικά μέσα καραντίνας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τονώσει και τις τάξεις των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σώματα ασφαλείας και άλλα κρίσιμα επαγγέλματα που θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο καθήκον, με την ασφάλεια μιας ανοσίας στη νόσο Covid-19.

iefimerida.gr 

loading...