Άνοιγμα του τεμένους στην Αθήνα με τον εορτασμό της θυσίας του Αβραάμ

Η Θυσία του Αβραάμ, στις 31 Ιουλίου, αναμένεται να είναι το πρώτο μεγάλο θρησκευτικό γεγονός μετά την έναρξη της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.
Και αυτό διότι, όπως υπολογίζεται με βάση τις εκκρεμότητες που ακόμη υπάρχουν και τους χρόνους των διαγωνισμών του ελληνικού Δημοσίου, η έναρξη της λειτουργίας του προσδιορίζεται για μετά το Πάσχα, στις αρχές καλοκαιριού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσει η διοικούσα επιτροπή του τεμένους, με στόχο να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης του χώρου, καθαρισμού και για την προμήθεια των υλικών. Παράλληλα, αναζητούνται προς ενοικίαση οι χώροι για τα γραφεία των υπαλλήλων και της διοικούσας επιτροπής. Καθώς η ολοκλήρωση των διαγωνισμών απαιτεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του τεμένους εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Να σημειωθεί ότι φέτος το Ραμαζάνι ξεκινάει τον Απρίλιο και τελειώνει τον Μάιο.

Λιγοστοί διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη λειτουργίας του τεμένους, οι οποίοι συνηθίζουν να συγκεντρώνονται έξω από την πύλη του.
Ηδη, η διοικούσα επιτροπή του τεμένους αποφάσισε τη στελέχωσή του με τρεις δημοσίους υπαλλήλους, μέσω απόσπασης από τις οργανικές τους θέσεις. Για τις θέσεις υπεβλήθησαν τελικά αιτήσεις από 25 δημοσίους υπαλλήλους. Οι τρεις θα χρησιμοποιηθούν για λογιστικά θέματα, γραμματειακή υποστήριξη, καθώς και για τεχνικά ζητήματα.

Το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών βρίσκεται στην Ιερά Οδό 144. Είναι χωρητικότητας 300 ατόμων, ενώ για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων. Υπάρχει μεγάλος αύλειος χώρος με σιντριβάνι μπροστά από το κεντρικό κτίριο και προσεγμένοι χώροι των κήπων και του πάρκου. Οπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, «το ωράριο λειτουργίας του είναι όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια, δε, του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της Θυσίας του Αβραάμ, θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως». Πρώτος ιμάμης του επελέγη ο Μαροκινός Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι, είναι Ελληνας πολίτης και κατέχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας. Μιλάει άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Το τέμενος φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως. Ωστόσο, δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες από λιγοστά άτομα που συγκεντρώνονται μπροστά στην πύλη του και επιχειρηματολογούν κατά της έναρξης λειτουργίας του.

loading...