Η Γη έτοιμη για μια τριακονταετή “Μίνι Εποχή των Παγετώνων”

Ο ήλιος θα φτάσει στη χαμηλότερη δραστηριότητα του σε διάστημα πάνω από δύο αιώνες το 2020

Μια επιστήμονας προειδοποίησε ότι η Γη μπορεί να αντιμετωπίσει μια μικρή εποχή παγετώνων λόγω του ότι ο ήλιος εκπέμπει λιγότερη ενέργεια και θερμότητα προς τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα, αυτό θα σήμαινε ότι ο πλανήτης θα βυθιστεί σε περίοδο ακραίων χειμώνων και ψυχρών κρύων καταιγίδων κατά τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη NASA, ο ήλιος θα φτάσει στη χαμηλότερη δραστηριότητα του σε διάστημα πάνω από δύο αιώνες το 2020. Ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε μια φυσική περίοδο χειμερίας νάρκης, η Γη θα μπορούσε να παρατηρήσει μείωση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα. Η θερμοκρασία θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου σε μια περίοδο περίπου 12 μηνών – μια βαθμιαία αλλά σημαντική αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η Valentina Zharkova, καθηγήτρια στο τμήμα μαθηματικών, φυσικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Northumbria, δήλωσε στην βρετανική “Sun” ότι η περίοδος θα είναι μια εκτεταμένη εκδοχή των ηλιακών ελάχιστων που συμβαίνουν φυσιολογικά κάθε 11 χρόνια. Ωστόσο, αντί να διαρκεί μόνο λίγα χρόνια, το “Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο” θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 33 χρόνια.

Η καθηγήτρια, ο οποία έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σχετικά με το θέμα, δήλωσε:

“Ο Ήλιος πλησιάζει σε περίοδο αδρανοποίησης.Λιγότερα ηλιακά σημεία θα σχηματιστούν στην ηλιακή επιφάνεια και έτσι λιγότερη ενέργεια και ακτινοβολία θα εκπέμπονται προς τους πλανήτες και τη Γη. Η μείωση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε κρύο καιρό στη Γη, σε υγρό και κρύο καλοκαίρι, σε κρύους και υγρούς χειμώνες. Θα υποδεχτούμε ενδεχομένως μεγάλους παγετούς όπως συμβαίνει τώρα στον Καναδά όπου βλέπουν [θερμοκρασίες] -50 C (-122 F).Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή, υπάρχουν περισσότερα για να έρθουν τα επόμενα 33 χρόνια “.

Το τελευταίο Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο ήταν γνωστό ως το ελάχιστο Maunder, το οποίο διήρκεσε από το 1645 έως το 1715. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρύας 70ετίας, οι θερμοκρασίες έπεσαν σε όλο τον πλανήτη και οι διάσημες πλωτές οδοί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού του Τάμεση και του Άμστερνταμ, πάγωσαν τελείως.

“Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η μικρή εποχή των παγετώνων δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο ήταν κατά τη διάρκεια του ελάχιστου Maunder. Αυτό θα επηρέαζε δραματικά τις συγκομιδές τροφίμων σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη, επειδή τα λαχανικά και τα φρούτα δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για συγκομιδή. Επομένως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα τροφίμων για ανθρώπους και ζώα, όπως είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια όταν το χιόνι στην Ισπανία και την Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο καταρρακωσε τους τομείς των λαχανικών τους και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε έλλειψη μπρόκολου. άλλα και σε φρούτα και λαχανικά. ” είπε η καθηγήτρια.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ψυχρή περίοδος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Maunder Minimum προκλήθηκε επίσης από άλλους παράγοντες, όπως οι γιγαντιαίες τρύπες από τέφρα μετά από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ο καθηγητής Matthew Owens, ηλιακός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε στην “Sun”:

“Η μικρή μείωση της ενέργειας του Ήλιου που συνδέεται με ένα ηλιακό ελάχιστο αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το CO2 στην ατμόσφαιρα … Συνεπώς, πιθανώς δεν θα υπάρξουν ανιχνεύσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα”

loading...