Σοβαρό επεισόδιο Ινδίας-Τουρκίας - Το Ν. Δελχί προειδοποιεί τον Ερντογάν: ''Κάτω τα χέρια σου από το Κασμίρ''


Η Ινδία επέκρινε σφοδρότατα σήμερα Σάββατο τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το “καυτό” ζήτημα του Κασμίρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ίδιου στο Πακιστάν & του ζήτησε να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου και της κοινής ανακοίνωσης Τουρκίας-Πακιστάν για το Κασμίρ, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου εξωτερικών  Raveesh Kaumar δήλωσε ότι "το Νέο Δελχί απορρίπτει όλες τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου για το  Κασμίρ, δηλώνοντας ότι η περιοχή είναι ένα αναπόσπαστο και αναλλοίωτο κομμάτι της Ινδίας. "

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν, σύγκρινε τον αγώνα του λαού του Κασμίρ με τον αγώνα του τουρκικού  λαού κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στην ξένη κυριαρχία.

"Καλούμε την τουρκική ηγεσία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας και να έχει σωστή κατανόηση των γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής απειλής που προκαλεί η τρομοκρατία που προέρχεται από το Πακιστάν κατά της Ινδίας και της περιοχής", πρόσθεσε ο Κουμάρ.

"Χθες ήταν το Τσανάκκαλε και σήμερα είναι το Κασμίρ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά'', ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφορικά με τη μάχη της Καλλίπολης  μεταξύ Τουρκίας και Συμμαχικών Δυνάμεων το 1915 και το 1916, εμπλέκοντας την με το ...Κασμίρ.

Η διαμάχη Ινδίας-Πακιστάν για το Κασμίρ έχει οδηγήσει σε πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις μετά τον διαχωρισμό της Ινδίας σε δύο κράτη το 1947.

"Το πρόβλημα του Κασμίρ μπορεί να λυθεί όχι μέσω συγκρούσεων ή καταπίεσης, αλλά δια μέσω δικαιοσύνης και  ισότητας", ανέφερε ο Ερντογάν στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι τα μονομερή βήματα της Ινδίας περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τουρκία και Πακιστάν έχουν στενούς αμυντικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, ενός κοινού κατασκευαστικού έργου για δεξαμενόπλοιο, ενώ η Τουρκία προμηθεύει το Πακιστάν με ελικόπτερα και πολεμικά πλοία.

Η δράση του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού θα συνεχιστεί όπως φαίνεται στην Α.Μεσόγειο μετά τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψε ο Ερντογάν στο Ισλαμαμπάντ. 

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Ερντογάν, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Imran Khan και ο Ερντογάν υπέγραψαν 13 συμφωνίες συνεργασίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων στους τομείς του: 

εμπορίου
τουρισμού
άμυνας
και ανάπτυξης υποδομών
Η Τουρκία κινείται με την λογική μιας μεγάλης περιφερειακής δυνάμεως και θεωρεί ότι έχει λόγο μέχρι το μακρινό Κασμίρ και θα συνεχίζει να το πράττει μέχρι να την σταματήσει κάποιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :