ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ «ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ», ΣΗΜΕΡΑ…

Τελικά πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημιζόμενη συνάντηση – δημόσια συζήτηση για την προσφυγή στην Χάγη, δηλαδή για την… διαπραγμάτευση της εθνικής μας κυριαρχίας σε κάποιο διεθνές δικαστήριο που ποτέ δεν δικαιώνει τον ένα από τους δυο ενδιαφερόμενους.

Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ παρενέβησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Γιώργος Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη εξηγούν γιατί την Ελλάδα τη συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και σημειώνουν πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως διάφορα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν μειοδότες όσους τάσσονται υπέρ της Χάγης.

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτα από την προσφυγή στη Χάγη

«Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια. Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός» συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ, για την θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στη Χάγη, κατήγγειλε τον διχαστικό, απλουστευτικό και λαϊκιστικό λόγο που ακούγεται τελευταία, σημειώνοντας ότι «εκτός από την άμυνά μας και τις συμμαχίες το μεγάλο μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο».

Γιώργος Παπανδρέου: Η θέση μας είναι υπέρ της ισχύος του Δικαίου

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην τοποθέτησή του για τα ελληνοτουρκικά στο ΕΛΙΑΜΕΠ
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως «αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική».

Το κεκτημένο, πρόσθεσε πρέπει να διατηρηθεί και στις διερευνητικές επαφές και να μην ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, σημείο που τόνισε και η κ. Μπακογιάννη.

Κατρούγκαλος: Να πεισθεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε παρέμβαση μέσω skype
Συνοψίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «η μόνη ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της διαφοράς πρέπει να αποδέχεται την ένταξη της άλλης πλευράς στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, με προϋπόθεση το σεβασμό των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, σε συνδυασμό με αποφασιστική, ενεργητική δική μας πολιτική σε όλα τα επίπεδα ούτως ώστε η Τουρκία να έχει πλήρη συνείδηση ότι μόνο μέσω έτσι μπορεί να κερδίσει και ότι αντίθετη πολιτική της θα την οδηγήσει σε υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της και σε κίνδυνο να αποκλεισθεί εντελώς από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ellinotoyrkika-hagi-papandreoy-mpakogianni
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

loading...