Η Κύπρος έφερε τους Γάλλους που είδαν συμφέρον και έδιωξαν την Τουρκία…

Την ώρα που η Άγκυρα έστειλε απεσταλμένους στην Αθήνα, προκειμένου να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των περιβόητων ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), στέλνει παράλληλα μήνυμα ζητώντας το μισό Αιγαίο.

Όπως είδαμε ανακοίνωσε την έκδοση 16 NAVTEX δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – δυτικά της Κύπρου –.

Στον Ελλαδικό χώρο δεσμεύει περιοχές από την Θάσο μέχρι την Κρήτη, δηλαδή το μισό Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία δέχεται να συνομιλήσει με την Ελλάδα, προβάλλοντας την εικόνα μίας «φιλειρηνικής δύναμης», την ίδια ώρα όμως ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, οι οποίες αφορούν το μισό Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτές τις 16 συνολικά NAVTEX, συμπεριλαμβάνονται θαλάσσιες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ασκήσεις πυρών στο Αιγαίο καθώς και ναυτικά γυμνάσια.

Και ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί τους Τούρκους να ξεδιπλώνουν την εξωτερική τους πολιτική εις βάρος μας, στην Κύπρο, εδώ και λίγες εβδομάδες, η μόνιμη παρουσία του ”Σαρλ Ντε Γκωλ” και οι καθημερινές πτήσεις Rafale στον ουρανό της Κύπρου, έχουν πέρα από συμβολικό χαρακτήρα και ουσιαστικό, αποτρέποντας την Τουρκία.

Το Παρίσι, έχοντας πειστεί πως έχει συμφέροντα στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι η μοναδική χώρα που στην πράξη στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η γαλλική παρουσία έστειλε εκτός της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο από τα μέσα Ιανουαρίου βρισκόταν στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται  πλέον σε περιοχή απέναντι από την Πρίγκηπο, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος, δείχνει να κινείται πιο ενεργά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, γνωρίζοντας πως η Τουρκία θέλει να «αρπάξει» και όσο χώρο της δίνεις, τόσο περισσότερα ζητά.

loading...